به گزارش صنایع پلاستیک، در مطلب پیشین ده راه پیشنهادی برای اصلاح بازار پی وی سی و خروج این بازار از بحران را بررسی کردیم. اما حالا، خبر آمده است که کمیته تخصصی پتروشیمی با یکی از راههای مورد بحث در آن مطلب موافقت نموده است و آن راه حل همانا ورود پی وی سی توسط تولیدکنندگان این محصول برای پاسخ به تقاضای کاذب این روزها است.
به گذشته اگر نگاهی بیندازیم؛ در نیمه نخست سال گذشته شمسی (۱۳۹۸) پی وی سی سازها به زحمت می توانستند هفتاد درصد پی وی سی خود را ولو به شکل سلف و با ۵ درصد تخفیف به فروش برسانند، اما به یکباره در پایان سال ۹۸ و با افزایش قیمت ارز و تفاوت قیمت دلار نیمایی و دلار بازار آزاد، توجه دلالان به این بازار جلب شده و تقاضا در آن بالا گرفت.
با این حال، در پایان سال ۹۸ کمیته تخصصی پتروشیمی با راهکار عرضه سلف بلندمدت و سه ماهه موفق شد از شدت رقابت ها بکاهد و بازار را به شکلی درستی هدایت نماید. این سیاست موفق، که تنها ظرف دو هفته بساط سفته بازان را جمع کرد و بازار را به آرامش رساند، کنار گذاشته شد در حالیکه افزایش قیمت ارز همچنان ادامه داشت.
در اواخر فروردین سال جاری (۱۳۹۹)، با ایجاد شکاف بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد بار دیگر میزان تقاضا برای پی وی سی به شکلی سرسام آور بالا گرفت. حفره های بهین یاب، و تخلفات کارگزاری ها باعث شده است که دلالان خیلی راحت بتوانند با سواستفاده محموله های پی وی سی محاسبه شده با ارز نیمایی را در بورس کالا خریداری کرده و به بازار آزاد برده و با نرخ دلار آزاد به فروش برسانند. این بار اما، کمیته تخصصی پتروشیمی ترجیح داد به جای آنکه رو به سیاست موفق گذشته خود در عرضه های سلف بلندمدت سه ماهه بپردازد، مجوز واردات مجصول پلی وینیل کلراید را به تولیدکنندگان پی وی سی داده است. این امر موجب خروج ارز از کشور می شود و البته می تواند از سوی دیگر بخشی از ای نقاضای رام نشدنی را مهار کند.
باید زمان داد و مشاهده کرد، آیا واردات پی وی سی به تنهایی پتانسیل کاهش التهاب بازار پی وی سی را دارد، یا بازار پی وی سی به الزامات بیشتری برای آرمیدن دوباره نیاز دارد.