به گزارش صنایع پلاستیک، از زمانیکه قیمت های جهانی نفت در رقابت و جنگ نفتی در اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی روسیه و سعودی فرو ریخت، سوخت های پتروشیمی نیز با کاهش های شدیدی مواجه شدند. برای نمونه خوراک نفتا به یکباره بیش از سیصد دلار کاهش را به ثبت رساند، شکافی که هنوز پر نکرده است. سایر خوراکها هم نظیر اتان با این کاهش قیمتی مواجه بودند.
کاهش قیمت خوراک مطلوب شرکتهای پتروشیمی است؛ چرا که از یکسو باعث می شود که حاشیه سود آنها بالاتر رود و از سوی دیگر، عملا با کاهش قیمت نفت و گاز سوخت مصرفی شان هم با هزینه کمتری تامین می گردد، لذا تا زمانیکه قرار بود پتروشیمی آریاساسول به بازار سرمایه برود، کسی هم با این افت قیمت ها مشکلی نداشت. مشکل از زمانی آغاز شد، که قیمت اتان در بازارهای جهانی به زیر ۱۵۰ دلار رسید ولی در ایران، بنا به یک قانون وزارت نفت، کف قیمت اتان ۲۲۰ دلاری بود. همین موضوع سبب شده بود که اتان ۱۵۰ دلاری در بازارهای جهانی در ایران با ۲۲۰ دلار به پتروشیمی ها عرضه شود.
زمانیکه بنا شد پتروشیمی آریاساسول راهی بورس شود، مذاکرات فشرده ای در این باب صورت گرفت، چرا آریاساسول، یک اتیلن ساز بزرگ است و خوراک عمده مصرفی اش هم اتان می باشد، و حتا همین مذاکرات، سبب شد تا عرضه این پتروشیمی چند هفته ای با تاخیر مواجه شود. در نهایت، ظاهرا توافقاتی صورت گرفته است که این پتروشیمی بخشی از سهام خود را در بازار سرمایه عرضه کرد.
بیژن نامدار زنگنه؛ در تاریخ یازدهم تیرماه ۱۳۹۹ ابلاغیه ای صادر کرده است و با عنوان کردن این موضوع که ممکن است قیمت اتان موجب خسران واحدهای پلی اتیلن کشور شود، این کف را به میزان ۲۰ دلار کاهش داده است و کف قیمت دلار در بازار ایران را به ۲۰۰ دلار رسانده است. حال چرا باید یک خوراک پتروشیمی خاص در ایران دارای یک محدوده قیمتی باشد، در حالیکه نوسان سایر خوراکها را می توان با قیمت جهانی آنها متوازن نمود، خود جای پرسش است. اما به هر حال؛ کف قیمت خوراک اتان بنا به ابلاغیه شیخ الوزاء تنها و تنها ۹.۱ درصد از این محدودیت کاسته است.
متن ابلاغیه وزیر نفت در موضوع کف کاهش قیمت فروش اتان در ادامه آمده است:
«با توجه به گزارشهای واصله و مباحث مطرح شده در جلسه تاریخ ۱۳۹۹/۳/۱۳ ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و نظر ریاست محترم جمهوری و با عنایت به صورتجلسه تاریخ ۱۳۹۹/۴/۲ بین همه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان اتیلن و نیز مسئولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد اصلاح نرخ خرید اتیلن از شرکتهای تولیدکننده آن، با هدف جلوگیری از زیاندهی واحدهای تولیدکننده اتیلن، بدینوسیله پیرو ابلاغیه شماره ۳۱۸۴۹۵-۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۵/۷/۱۲، به استناد تکالیف و اختیارات ناشی از جز، (۴) بند (الف) ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲)، کف قیمت فروش اتان {مذکور در تبصره (۳) ماده (۱) ابلاغیه یاد شده}، از ابتدای فروردین تا آخر مردادماه ۱۳۹۶، با ۲۰ دلار کاهش، معادل دویست (۲۰۰) دلار در تن تعیین میشود.»