به گزارش واحد ترجمه و تولید محتوی صنایع پلاستیک، سال ۲۰۱۹؛ سالی موفق برای صنعت بازیافت PET از نگاه وود مکنزی بود. وود مکنزی که یک گروه تحقیقاتی-مشاوره ای مستقر در لندنست، در گزارشی مفصل اعلام کرد سال جاری میلادی که رو به پایانست، برای صنعت بازیافت PET موسوم به rPET سال همراه با توفیقی بود.
آگاهی بیشتر از آلودگی پلاستیک ها، توجه به بازیافت PET را به مرحله ای بی سابقه ای رساند. به این ترتیب تعهدات جمع آوری و بازیافت بسیار مهمتر از قبل شده است.
تحلیلگر ارشد مووسه وود مکنزی، گفت: ” فراتر از تعهدات قانونی مانند بخشنامه عدم استفاده پلاستیک یکبارمصرف اتحادیه اروپا که در اوایل سال جاری اعلام شد، اهداف بلند پروازانه پایداری با استفاده از محتوی بازیافت شده که مورد نظر بسیاری از برندهای معروفست، حرکت به سمت دستیابی به یک اقتصاد چرخشی در پشت صحنه صنعت پلاستیک آغاز شده است.
اولین گام برای بازیافت، جمع آوریست که همچنان به عنوان یک مشکل به شمار می رود.
طبق تحلیل وود مکنزی، انتطار می رود جمع آوری بطرهای PET پس از مصرف در اروپای غربی به دلیل پشتیبانی قانونی و نظارتی افزایش یابد. با این حال، و با وجود پیش بینی نرخ رشد تهاجمی، وود مکنزی معتقدست که دستیابی به جمع آوری و بازیافت ۹۰ درصد پلاستیک های یکبارمصرف در اتحادیه اروپا همچنان یک چالش مهم برای صنعت باقی خواهد ماند.
در اروپای غربی، نرخ جمع آوری PET در حال حاضر ۵۷ درصد در سال ۲۰۱۹ برآورد شده است. به این معنا که ۵۷ درصد از بطری های یکبارمصرف پس از استفاده جمع آوری و بازیافت می شوند.
از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹ انتظار می رود میزان جمع آوری در هر سال ۵ درصد افزایش یابد و نرخ جمع آوری تا ۷۸ درصد در کل منطقه افزایش یابد. با این حال، این میزان همچنان از هدف ۹۰ درصدی برای سال ۲۰۲۹ عقب خواهد بود.
امروز، بازیافت PET هزینه بیشتری نسبت تولید PET نو دارد. با این حال، حفظ قیمت PET نو نسبت به افزایش آن، می تواند باعث افزایش محتوی PET بازیافتی در بسته بندی ها گردد. توجه کنید، شاید این موضوع برای شما سووال برانگیز باشد، که چرا افزایش قیمت PET نو، باعث استفاده محتوی PET بازیافتی می شود در صورتیکه می بایست، برعکس باشد؟ در این زمینه توضیح خواهیم داد.
هنگام بررسی بسته بندی به صورت کلی، ما دریافتیم که نیازست در مورد هزینه مخلوط رزین های PET بازیافتی و PET نو فکر کنیم. یعنی از هر دو محتوی در بسته بندی ها استفاده کنیم. اگر چنین باشد و ما یک هزینه مشخص برای یک تن بسته بندی در نظر بگیریم، آنگاه هر چه قیمت رزین نو افزایش یابد، بودجه استفاده از PET بازیافتی محدودتر می شود و به این ترتیب حجم کمتری از PET بازیافت شده در بسته بندی ها به کار خواهد رفت.
تحلیلگر ارشد مکنزی می گوید: ” ما یک سناریوی فرضی محتمل را عملا اجرا کردیم و دریافتیم که افزایش بودجه محتوی PET بازیافتی برای بسته بندی می تواند با کاهش قیمت رزین PET نو جبران شود. یعنی با حفظ بودجه کلی بسته بندی، حرکت به سمت یک راه حل پایدار دیگر نیازی به آسیب رساندن به جیب مصرف کنندگان از طریق افزایش قیمت را ندارد.”
وی افزود: “ما در این سناریو، بودجه ثابت بسته بندی با PET نو و بازیافت شده را ۱۱۳۱ یورو در هر تن – که بالاترین قیمت رزین PET نو در بازار امسال بوده است- لحاظ کردیم. همچنین برای تهیه بسته بندی PET بازیافتی و نو توامان هیچ تلفاتی در حین تولید ایجاد نشد و هیچ هزینه ای اضافه ای در سوویچ کردن بین PET بازیافتی گرید غذایی و PET نو ایجاد نشد.”
این کارشناس می افزاید: “قیمت PET نو از ماه آوریل رو به کاهش گذاشته است و این بدین معناست که می توان ضمن حفظ همان بودجه کلی برای بسته بندی در هر تن، محتوی PET بازیافتی را افزایش داد. – بدون آنکه هزینه ای اضافی به مصرف کنندگان تحمیل شود. – در حیقیت برای همان بودجه بسته بندی،در ماه نوامبر می توانستیم تا ۵۰ درصد محتوی PET بازیافتی را در بسته بندی مان افزایش دهیم. ”
با این وجود علاوه بر جمع آوری، عامل دیگری که باعث جذب بیشتر PET بازیافتی از مواد غذایی در بازار اروپا می شود، وجود ظرفیت گندزدایی است. ضمن اینکه خریداران نیز متعهد هستند تا برای بهبود وضعیت محیط زیست و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی از این نوع بسته بندی ها که در آنها میزان PET بازیافت شده بیشتری وجود دارد، حمایت کنند. این مساله سبب می شود که منابع طبیعی هم کمتر برای تولید پلی اتیلن ترفتالات نو تحت فشار قرار گیرند.
در این گزارش تحلیلی وود مکنزی در انتها آمده است: با وجود همه اینها، یک خطر بزرگ که به صورت بالقوه بازار صنعت PET بازیافتی را تهدید می کند افزایش قیمت PET نوست. به طور بالقوه، اگر چنین اتفاقی بیافتد، بودجه ای که برای بسته بندی های مشترک بین PET بازیافتی و نو وجود دارد، بیشتر برای خرید منابع PET نو هزینه می شود و سهم PET بازیافتی در این نوع بسته بندی ها کاهش می یابد و این به معنای کاهش حجم بسته بندی ها نیز هست.
گزارش وود مکنزی با نگاه نسبتا خوشبینانه ای به پایان می رسد، و در آن گفته می شود که سال ۲۰۱۹ به شدت با افزایش تعهدات در زمینه پایداری، تنظیم قوانین جدید، افزایش تقاضا برای PET بازیافت شده آغاز شد. با این حال در نیمه دوم سال ۲۰۱۹، بازار PET بازیافتی اندکی ضعیف شده است و سال با همین وضعیت تضعیف شده به پایان می رسد. بنابراین چشم انداز در سال ۲۰۲۰ احتیاط آمیز خواهد بود.
اما ما در صنایع پلاستیک مایل هستیم تا نکته ای را به این نتیجه گیری وود مکنزی بیافزاییم، با توجه به رصد بازار توسط کارشناسان ما، تعداد زیادی پروژه بازیافت PET از روشهای گوناگون در سال ۲۰۱۹ آغاز شده اند که در سنوات آتی به بهره برداری خواهند رسید و همین موضوع باعث افزایش عرضه PET بازیافتی و طبعا کاهش قیمت آن خواهد شد. چنین شرایطی در صورتی که رخ دهد – که احتمال آن زیادست – به مفهوم امکان استفاده حجم بیشتری از PET بازیافتی در بسته بندی های مشترک است. در نتیجه شاید بهتر باشد که به نتیجه گیری وودمکنزی بیافزاییم، سال ۲۰۱۹ را باید به صورت خوش بینانه احتیاط آمیزی به پایان برد.