به گزارش صنایع پلاستیک، با وجود کاهش ناچیز میانگین قیمت دلار نیمایی معادل ۰.۴۳ درصد و افت قیمتهای جهانی در حدود میانگین ۲ درصد، انتظار می رفت تا این هفته نیز مانند بسیاری از هفته ها در ماههای گذشته روال قیمت های پایه در بازار ایران نیز روالی نزولی باشد و بازار ایران نیز روندی مانند روال قیمت جهانی پلیمرها را تعقیب نماید. اما گویا، شرایط ایجاد شده ناشی از افزایش قیمت دلار بازار آزاد، افزایش قیمت بنزین و اثر روانی آن بر مجموعه اقتصاد کلان کشور و … که سبب شد هفته گذشته رونق بازار پلیمرها به حداکثر میزان خود در سال جاری برسد، مسوولان دفتر توسعه صنایع پایین دستی را به این نتیجه رساند که نیازی نیست دقیقا از فرمول خود پیروی نمایند و در نتیجه شاهد افزایش قیمت در اکثر گریدها بودیم. هر چند باید اذعان کرد که این افزایش قیمت، در بیشتر موارد، بسیار ناچیز بود. در مجموع می توان گفت شاهد روند محدود افزایشی قیمت پایه پلیمرها در بازار ایران بودیم، این روند در حالی شکل گرفت که قیمت های جهانی در هفته گذشته همچنان روالی نزولی داشتند.
به هر حال، مسوولان کشف قیمت های پایه که در به شگفت آوردن اهالی صنعت و بازار ید طولایی دارند، این بار نیز با افزایشی کردن قیمت ها در بازار ایران بر خلاف روند جهانی و با وجود افزایش ناچیز قیمت دلار نیمایی، نشان دادند که از خرید با حجم بالای پلیمرها در هفته جاری اطمینان خاطر دارند.
حال نگاهی خواهیم انداخت به ترین های بازار پلیمرها در روز یکشنبه سوم آذرماه ۱۳۹۸
سویه افزایشی بازار:
در سویه افزایشی بازار، چنانکه دیروز هم در تحلیلمان نوشتیم انتظار می رفت که اکریلونیتریل بوتادین استایرن و استایرن بوتادین رابر با افزایش قیمت مواجه گردند، اما پلی اتیلن سبک خطی که در اکثر بازارها با کاهشی یکی دو درصدی مواجه شده بود و حتا در بازار خاورمیانه این میزان به بیش از سه درصد هم می رسید، جزو گروه های کالایی نبود که انتظار رشد قیمت بیش از یک درصد برای آن متصور باشیم. همچنین است وضعیت پلی پروپیلن شیمیایی و … .
در این هفته پلی بوتادین رابر با ۲.۶ درصد رشد قیمت، به ازای هرکیلوگرم ۳.۲۹۱ ریال گرانتر شد و به قیمت کیلویی ۱۳۱.۷۳۵ ریال رسید.
پس از آن استایرن بوتادین رابر روشن با ۱.۸ درصد افزایش قیمت در جایگاه دومین بیشترین رشد نرخ پلیمرها قرار گرفت.
پلی اتیلن سبک خطی این هفته ۱.۲۳ درصد به ارزشش افزوده شد و به قیمت پایه ۸۳.۷۷۸ ریال رسید. برای این گرید، واقعا انتظار افزایش قیمت بیش از میزان رشد قیمت دلار نیمایی یعنی حدود ۰.۴۳ درصد بسیار دور از ذهن بود. اما به هر حال تصمیم اینطور گرفته شد که این هفته این کالا با رشدی بیش از ۱.۲ درصد مواجه گردد.
پس از این سه کالا، پلی اتیلن سنگین دورانی با رشد ۱.۲ درصدی رو به رو شد. این کالا نیز در بازارهای جهانی، با افت قیمت مواجه شده بود و انتظار افزایش قیمت برای آن وجود نداشت، اما با تصمیم دفتر توسعه صنایع تکمیلی، ارزش این کالا نیز به ازای هر کیلوگرم حدود ۹۷۷ ریال افزوده شد و پلی اتیلن سنگین دورانی به قیمت ۸۲.۶۷۰ ریال رسید.
پنجمین بیشترین افزایش قیمت این هفته نسبت به هفته گذشته به گروه کالایی پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 تعلق داشت که ۱.۱ درصد به ارزش آن به ازای هر کیلوگرم افزوده شد و به قیمت کیلویی ۹۴.۲۱۷ ریال رسید.
دو کالای پلی پروپیلن شیمیایی و اکریلونیتریل بوتادین استایرن به صورت مشترک و با ۱.۰۲ درصد رشد در جایگاه بعدی بیشترین افزایش قیمت ها قرار گرفتند. برای گروه کالایی ABS این رشد قابل پیش بینی بود اما رشد قیمت پلی پروپیلن شیمیایی اندک غافلگیرانه بود.
سایر کالاهایی که این هفته با رشد قیمت مواجه شدند، نیز بیشتر بین ۰.۷ تا ۰.۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.
کمترین میزان افزایش قیمت پایه در لیست امروز، به پلی اتیلن سبک فیلم تعلق داشت که با اغماض می توان گفت نسبت به هفته گذشته تغییری نداشت و تنها یک ریال به ازای هر کیلوگرم گرانتر شد.
سویه کاهشی بازار
در سویه کاهشی بازار، این هفته مجموعا ۵ گروه کالایی قار داشتند. بیشترین میزان افت ارزش یک گروه کالایی نسبت به هفته گذشته امروز به گروه کالایی پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 تعلق داشت که ۲.۸ درصد از ارزش خود را از دست داد. این میزان کاهش باعث شد قیمت هر کیلوگرم این کالا معادل ۲.۵۴۹ ریال نسبت به هفته گذشته ارزانتر شود و قیمت این گروه کالایی به ۸۸.۴۳۸ ریال برسد.
پلی استایرن مقاوم نیز با کاهشی معادل ۰.۱ درصد از ارزش خود، در قیمت های پایه این هفته کمترین میزان کاهش قیمت را از آن خود کرد. این کالا در هر کیلوگرم حدود هفت تومان یا ۷۱ ریال ارزانتر شد و به قیمت کیلویی ۱۱۰.۶۳۳ ریال رسید.
سایر گروه های کالایی که امروز با کاهش قیمت مواجه شدند، عبارتند از:
- پلی اتیلن سنگین بادی با ۰.۸ درصد کاهش قیمت پایه
- پلی اتیلن سنگین فیلم با ۰.۳ درصد کاهش قیمت پایه
- و نهایتا پلی اتیلن سنگین تزریقی با ۰.۲ درصد کاهش قیمت پایه به نسبت هفته گذشته مواجه گردید.
نتیجه گیری:
با توجه به شرایطی که در افق اقتصاد کلان کشور دیده می شود، خالی بودن انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد و رشد ناچیز قیمت ها، انتظار می رود که تغییر خاصی در میزان تقاضای موثر بازار برای هفته جاری رخ ندهد. به نظر می رسد که کارشناسان دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی هم با علم به این موضوع، این هفته دست کم در برخی از موارد از فرمول خود تخطی کرده و روند بازار را بر خلاف انتظار افزایشی نمودند. آنها به خوبی می دانند که در شرایط موجود بازیگران اصلی بورس کالای ایران و تالار محصولات پتروشیمی، اقدام به خرید خواهند کرد و منتظر موج تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین نخواهند ماند.