به گزارش صنایع پلاستیک، فردا یکشنبه ۲۶ آبانماه دفتر توسعه صنایع پایین دستی قیمت های پایه جدید مواد پلیمنری را اعلام خواهد کرد. به همین مناسبت، نگاهی انداخته ایم به دو آیتم یا فاکتور موثر در فرمول کشف قیمت های پایه این دفتر تا یک پیش بینی نسبی از قیمت های پایه فردا و اثری که می توانند بر میزان حجم معاملات بگذارند، داشته باشیم. به عبارت ساده می خواهیم بدانیم که روند کاهشی نرخ جهانی پلیمرها و نقش دلار نیمایی در قیمتهای پایه چگونه است؟
ابتدا نگاهی به بازارهای جهانی خواهیم انداخت و مطابق معمول شنبه های گذشته، قیمت های جهانی پلیمرها را در چهار بازار شرق، جنوب شرق، جنوب آسیا و بازار خاورمیانه بررسی می کنیم.
در این هفته، در میان خوراک ها اتیلن روند افزایشی داشت و پروپیلن و بوتادین روندی کاهشی را تجربه کردند. به ویژه بوتادین در بازار کره جنوبی تا حدود ۹.۵ درصد با کاهش قیمت مواجه شد. در نتیجه انتظار اولیه این بود که انواع پلی اتیلن روندی افزایشی داشته باشند و پلی پروپیلن ها کاهشی و کالاهایی که از خوراک بوتادین استفاده می کنند نیز به شدت سقوط قیمت را تجربه کنند! اما روند بازارها، دقیقا ببر مبنای قیمت خوراک ها شکل نمی گیرد و عوامل دیگری هم در آن تاثیر گذارست.
گروه کالایی پلی اتیلن:
پلی اتیلن سبک خطی در این هفته در همه بازارهای شرق، جنوب شرق و چنوب آسیا ثبات قیمت داشت. اما انواع پلی اتیلن های سنگین با روند کاهشی در قیمت خود مواجه شدند و نکته جالب اینکه با وجود افزایشی بودن قیمت اتیلن، شیب کاهش قیمت انواع کالاهای زیر مجموعه پلی اتیلن ها از پلی پروپیلن ها بیشتر هم بود!! پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، ثبات قیمت را تجربه کرد اما در بازار جنوب آسیا با ۱.۲ کاهش در قیمت خود مواجه گردید.
پلی اتیلن سنگین بادی در بازار شرق آسیا،هفته ای با ثبات داشت و تغییر قیمتی را به ثبت نرساند و در بازارهای آسیای جنوب شرق و جنوب آسیا به ترتیب ۱.۱۴ و ۳.۴۵ درصد افت قیمت را ثبت نمود.
اما بیشترین میزان کاهش در میان انواع پلی اتیلن سنگین نیز به پلی اتیلن سنگین فیلم تعلق داشت، این کالا در هر سه بازار روندی کاهشی را ثبت کرد. پلی اتیلن سنگین فیلم در بازار شرق آسیا ۲.۳۶ درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا ۳.۴۱ درصد و بازار جنوب آسیا ۵.۶۹ درصد از ارزش خود را از دست داد.
گروه کالایی پلی پروپیلنن:
در میان پلی پروپیلن ها، روند کاهشی به علت کاهشی بودن خوراک پروپیلن منطقی به نظر می رسید و همه انواع و گریدها هم با کاهش قیمت مواجه شدند اما دامنه این کاهش قیمت محدودتر از گروه کالایی پلی اتیلن ها و به ویژه پلی اتیلن های سنگین بود. پلی پروپیلن نساجی در بازار شرق آسیا ۲.۰۶ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد و در بازار جنوب شرقی آسیا تنها نیم درصد افت قیمت را به ثبت رساند. این کالا در بازار جنوب آسیا با ۱.۹۴ درصد کاهش قیمت معامله شد.
پلی پروپیلن تزریقی هم تقریبا روندی مشابه داشت و عینا بازارها در مورد این گروه کالایی همانطور رفتار کردند که در مورد پلی پروپیلن نساجی عمل کرده بودند. یعنی در بازار شرق آسیا، ۲.۰۶ درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا ۰.۵ درصد و در بازار جنوب آسیا ۱.۹۴ افت قیمت را به ثبت رساند.
پلی پروپیلن فیلم که در معاملات این هفته بورس کالای ایران به رغم عرضه مناسب خریداری چندانی نداشت، این هفته در بازارهای آسیایی بیش از سایر انواع پلی پروپیلن با کاهش قیمت مواجه شد. این کالا در بازار شرق آسیا ۳.۳ و در بازار جنوب شرقی آسیا ۱.۹۶ درصد و در بازار جنوب آسیا ۱.۹۱ درصد ار ارزش خود را از دست داد و در هر تن با کاهشهای ۳۰ دلاری و ۲۰ دلاری مواجه شد.
پلی پروپیلن شیمیایی هم به نسبت با افت شدیدی در بازارهای گوناگون به جز جنوب شرقی آسیا مواجه شد. در بازار شرق آسیا، این کالا ۳ درصد ارزانتر نسبت به هفته گذشته معامله شد و در بازار جنوب آسیا، ۲.۸۱ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد، این در حالی بود که در بازار جنوب شرقی آسیا این کالا تنها ۰.۴۹ درصد از ارزش خود را از دست داد.
گروه کالایی پی وی سی:
این هفته پی وی سی سوسپانسیون در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با یک شیب قیمت کاهش یافت و ۱.۲ درصد از ارزش خود را از دست داد ولی در بازار جنوب آسیا با ثبات قیمتی همراه بود و تغییری در قیمت این گروه کالایی به ثبت نرسید.
گروه کالایی پلی استایرن:
تنها گروه کالایی که این هفته با رشد قیمت مواجه شد، پلی استایرن معمولی بود این کالا در بازار شرق آسیا، حدودا با یک درصد (۰.۹۶ درصد) افزایش قیمت نسبت به هفته گذشته معامله شد. در بازار جنوب شرقی آسیا پلی استایرن معمولی تغییر قیمتی نداشت و ثبات را به ثبت رساند.
پلی استایرن مقاوم، در مقابل پلی استایرن معمولی با بیشترین کاهش در میان گروه های کالایی پلیمری مواجه شد. در بازار شرق آسیا، این کالا ۳.۴۵ درصد از ارزش خود را نسبت به هفته گذشته از دست داد و در بازار جنوب شرقی آسیا هم ۳.۳۶ درصد نسبت به هفته قبلتر ارزانتر معامله شد تا در هر تن حدودا ۴۰ دلار با کاهش قیمت مواجه شود.
ABS:
اکریلونیتریل بوتادین استایرن، یا همان ABS کاهشی خفیقی را نسبت به هفته قبل به ثبت رساند . در هر دو بازار شرق و چنوب شرقی آسیا این کالا با ۰.۷۵ درصد کاهش در قیمت خود مواجه گردید.
بازار خاورمیانه:
روند قیمت ها در بازار خاورمیانه نیز روند نزولی بود. در این بازار هم پلی اتیلن سنگین و مشتقات آن، بیشترین میزان کاهش قیمت را به ثبت رساندند و ۳.۳۱ درصد نسبت به هفته گذشته ارزانتر شدند. پلی اتیلن سبک و مشتقات آن ۱.۸۱ درصد افت قیمت را تجربه کردند. پلی اتیلن سبک خطی که در سایر بازارها عمدتا ثبات را تجربه کرده بود در بازار خاورمیانه با افت قابل توجه ۳.۱۳ درصد رو به رو شد که نکته جالبی در بازار پلیمرهای خاورمیانه بود.
پلی پروپیلن تزریقی در بازار خاورمیانه در این هفته در حالی بدون هیچ تغییر قیمتی باقی ماند که پلی پروپیلن نساجی ۱.۸۷ کاهش قیمت را تجربه کرد. معمولا این دو گروه کالایی افت و افزایش قیمت نزدیک به هم را در هفته های گذشته به ثبت می رساندند.
دلار نیمایی:
دومین فاکتور موثر در قیمت های پایه، میانگین قیمت دلار نیمایی است. تا لحظه تنظیم این گزارش میانگین قیمت دلار نیمایی منتهی به پنجشنبه ۲۳ آبانماه ۷۲۱ ریال افزایش داشته است. به صورت کلی هفته گذشته پس از اعلام قیمت های پایه در ۱۹ آبانماه، دلار نیمایی روندی افزایشی در پیش گرفت و این روند در طول هفته گذشته ادامه داشت، هر چند در یکی دو روز این روند کاهشی شد، اما در مجموع تا به این لحظه بعد از مدتها شاهد هستیم که دلار نیمایی اثر افزایشی در قیمت ها خواهد داشت. البته باید به انتظار نشست و دید که قیمت میانگین دلار نیمایی منتهی به ۲۵ آبانماه که فردا اعلام می شود، چه میزان خواهد بود تا بتوانیم تحلیل دقیق تری از جهت و میزان اثرگذاری دلار نیمایی بر قیمت های پایه این هفته داشته باشیم. اما می توان حدس زد که اثر دلار نیمایی در قیمت های این هفته، اثری افزایشی است. به این معنا، گروه کالایی که ثبات داشتند احتمالا به میزان رشد قیمت دلار نیمایی، با افزایش قیمت پایه مواجه خواهند شد و گروه کالایی که افزایش خیلی زیادی نداشتند، احتمالا با اهرم دلار نیمایی مواجه می شوند و اثر کاهشی شان خنثی می گردد. در این میان کالاهایی مانند پلی استایرن انبساطی که هم کاهش قیمت بالایی را به ثبت رسانده است، با وجود اثر افزایشی قیمت دلار نیمایی باید – اگر فرمول کشف قیمت ها رعایت شود. – بیشترین میزان کاهش قیمت را از آن خود نماید.
نتیجه گیری:
دو هفته پیاپی است که با رشد حجم معاملات مواجه هستیم، به نظر می رسد اگر بازار برگردد و روند قیمت ها تحت تاثیر قیمت دلار نیمایی افزایشی شوند، این موضوع اثر بلافصلی را در حجم معاملات خواهد داشت.
برخی از کارشناسان معتقدند این اثر، اثر مثبتی است. چرا که با توجه به افزایش قیمت بنزین، افزایش قیمت دلار از هم اکنون در بازارها شروع شده است و در نتیجه خریداران فارغ از اینکه در بازارهای جهانی روند به چه سمت و سوست می دانند هفته های آتی قیمت دلار افزایش بیشتری خواهد یافت و دست به خرید خواهند زد و این به معنای افزایش حجم معاملاست. از سوی دیگر، برخی از کارشناسان معتقدند روند کاهشی بازارهای جهانی، و ابهام در مورد روند قیمت دلار نیمایی سبب خواهد شد تا بازیگران بورس کالای ایران با حداقل احجام ممکن خرید کنند و منتظر آینده شوند. باید به انتظار نشست و نظاره کرد که کدامیک از این سناریوها عملی خواهند شد.