به گزارش صنایع پلاستیک، پس از دو هفته نیمه تعطیل و سقوط حجم معاملات پلیمرها به منطقه خطرناک زیر ۵۰.۰۰۰ تن، این هفته معاملات پلیمرها از اهمیت زیادی برخوردار بود. لذا ابتدا، نگاهی انداخته ایم که به عواملی که می توانستند بر حجم معاملات این هفته اثرگذار باشند و سپس به تحلیل اعداد و ارقام استخراج شده از معاملات این هفته خواهیم پرداخت. اما در یک جمله می توان آنچه در این هفته در بورس کالای ایران رخ داد را به ” رشد حجم معاملات پلیمرها و حرکت به سمت تثبیت تقاضا ” تعبیر نمود.
زمانیکه پس از سه هفته رویایی از آغاز پاییز، به یکباره معاملات نزدیک به ۲۰.۰۰۰ هزار تن کاهش یافت به حدود ۵۰.۰۰۰ تن رسید، این پرسش را مطرح کردیم که بازار در حال واقعی کردن تقاضای خودست یا در حال ورود به فاز رکودی جدیدی پس از رکود سه ماهه تابستانی هستیم؟
هفته های بعدی نشان داد که بازار، رقمی بین ۵۰.۰۰۰ تا ۶۰.۰۰۰ تن نیاز واقعی دارد و به نظر می رسید که تقاضای بازار در حال واقعی شدن بود. نوسان حجم معاملات بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تن در چند هفته پیاپی، این تئوری را بیشتر تایید می کرد تا اینکه در هفته نیمه تعطیل گذشته، دوباره حجم معاملات سقوط کرد و به ۴۵.۷۰۰ تن رسید. بسیاری از کارشناسان متفق القول معتقد بودند که اگر این هفته هم روال بازار کاهشی باشد، باید ورود به فازِ رکودی جدیدی را پذیرفت و عده ای دیگر هم معتقد بودند، در صورت بازگشت دوباره بازار به حجم معاملات بین ۵۰ تا ۶۰ هزارتن باید پذیرفت، کشش بازار در هفته های عادی همین میزانست و بازار، در حال تثبیت تقاضاست.
در ابتدای هفته، قیمت های پایه اعلام شد و ما شاهد سقوط قیمت های پایه در بازار پلیمرها بودیم. تنها یک کالا، اندکی افزایش یافت ولی در سوی دیگر کالاهایی نظیر پلی استایرن یا ABS تا ۶ درصد با ریزش قیمت مواجه شدند. هر چند به نظر می رسد که کاهش قیمت ها سبب تحریک تقاضا شود، اما وقتی روال دلار نیمایی و قیمت های جهانی روالی نزولی است، این گمانه نزد خریداران پیش می آید، که اگر صبر کنند هفته آتی می توانند محموله های موردنظرشان را با قیمت مناسب تری به انبارها ببرند. لذا، کاهش نسبتا شدید قیمت ها را نمی توان الزاما به مفهوم افزایش تقاضا تعبیر کرد.
نکته مهم دیگری که در معاملات این هفته بسیار تاثیرگذار بود، حجم موجودی انبارها بود. به نظر می رسید که تامین کنندگان مواد اولیه در بازار آزاد، با کاهش در حجم پلیمرها در انبارهایشان مواجه باشند، این پس از چندین هفته نزول حجم معاملات موضوعی دور از ذهن نمی نمود. حجم موجودی انبارهای تامین کنندگان مواد اولیه در بازار آزاد، خود یک عامل تاثیرگذار در تعیین میزان تقاضاست.
دیگر آیتم اثرگذار بر حجم معاملات که نقش منفی بر حجم معاملات داشت، تعلیق کدهای معاملاتی تعدادی از معامله گران بود که اطلاعات خود را تا دوشنبه هفته گذشته چهارم دی ماه، به روز نکرده بودند. این افراد، تا اطلاع ثانوی و تا زمانیکه اطلاعاتشان را به روز نکنند، حق خرید ندارند و این خود یک داده کاهشی برای حجم معاملات این هفته بود.
با در نظر داشت همه موارد مذکور،در این هفته پتروشیمی ها ۹۱.۳۵۰ تن انواع پلیمرها را عرضه کردند که یک عرضه بسیار عالی به شمار می رود. حجم عرضه نسبت به هفته گذشته که رقم ۷۶.۱۰۰ تن را ثبت کرده بود، رشد قابل توجهی داشت. این موضوع، خود یکی دیگر از ادله افزایش حجم معاملات در این هفته بود.
اما میزان تقاضا علی رغم کدهای تعلیق شده در این هفته نسبت به هفته گذشته یک رکورد را به ثبت رساند که خالی بودن انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد و کاهش قیمت ها را باید مهمترین عوامل آن به شمار آورد. این هفته ۷۳.۶۵۰ تن تقاضا ثبت شد که نسبت به هفته گذشته حدودا ۱۹.۰۰۰ تن افزایش تقاضا را شاهد بودیم.
این افزایش تقاضا، سبب شد تا حجم معاملات به ۵۷.۰۰۰ تن برسد که نسبت به هفته گذشته از افزایشی معادل ۱۱.۴۰۰ تن خبر می دهد . حتا بسیاری معتقدند، اگر کدهای معاملاتی تعلیق نشده بودند، می توانستیم شاهد رشد بیشتر حجم معاملات هم باشیم که سخن بی منطقی هم نیست. اما به هر حال، بازگشت دوباره بازار به رقمی بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تن، مبین این نکته است که تقاضای واقعی بازار، در حالت عادی رقمی بین ۵۰ تا ۶۰ هزارتن است و کاهش حجم معاملات به زیر ۵۰.۰۰۰ تن در هفته گذشته را می بایست به حساب نیمه تعطیل بودن بازار و کشور گذاشت.