به گزارش صنایع پلاستیک، یکشنبه ۱۴ مهرماه نرخ دلار مبنای محاسبات و کشف قیمت های پایه مواد پلیمری رقم ۱۰۸.۴۸۲ ریال در نظر گرفته شده که در مقایسه با هفته گذشته شاهد کاهش ۴۴۴ ریالی معادل ۰.۴ درصدی آن هستیم. در کنار این موضوع، قیمتهای جهانی هم ثبات نسبی داشتند و همین موضوع سبب شد تا شاهد بازگشت بازار پلیمرها به روند نزولی در قیمتهای پایه شان در بازار ایران باشیم.
در تحلیل دیروزمان با توجه به ثبات کامل قیمت پلی اتیلن ها، حدس زدیم که بخش عمده ای از انواع و گریدهای زیر مجموعه این گروه کالایی امروز و در قیمت های پایه ایران با کاهشی حداقلی معادل افت قیمت دلار نیمایی مواجه شوند که چنین هم شد و تنها یک گرید از پلی اتیلن ها در بازار ایران از این قائده پیروی نکرد و با افزایش ناچیز قیمت مواجه گردید.
مورد دیگری که بازار انتظار آنرا داشت، افزایش قیمت انواع پلی پروپیلن بود که آنهم رخ داد و بازار ایران به تبعیت از بازارهای شرق و جنوب آسیا با رشد ناچیز قیمت در این گروه کالایی نیز رو به رو گردید. رشد ناچیز قیمت انواع پلی پروپیلن ها در بازار ایران، بر خلاف کاهش ۱.۳ درصدی این کالا در بازارهای خاورمیانه به ثبت رسید.
به صورت کلی، می توان گفت هم تعداد گروه های کالایی پلیمری که با رشد قیمت مواجه شدند، به نسبت گروههایی که با افت قیمت مواجه شدند ناچیز بود و هم میزان افزایش آنها در مقایسه با میزان کاهش سویه کاهشی بازار، اندک بود.
به نظر می رسد، پس از یک دوره شوک روانی ناشی از حملات به آرامکو اخلال در عرضه جهان نفت و خوراکهای مایع، دوباره بازار ایران جهت خود را پیدا کرده است و روند نزولی پیش گرفته است. این کاهش قیمت ها، در کنار افزایش تقاضا یک داده مثبت به شمار می رود که پیام مستقیم آن، احتمال افزایش حجم معاملات پلیمرها در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران و در هفته جاریست.
بعد ا ز این مقدمه، در ادامه نگاهی خواهیم انداخت به تغییرات قیمت پایه پلیمرها در بازار ایران:
سویه افزایشی بازار:
این هفته تنها چهار کالای پلیمری با افزایش قیمت مواجه شدند و بقیه پلیمرها روندی کاهشی داشتند.
در سویه افزایشی بازار، بیشترین افزایش قیمت پایه به گروه کالایی پلی پروپیلن نساجی تعلق گرفت که نسبت به هفته گذشته ۰.۶ درصد افزایش قیمت را تجربه نمود. این رشد قیمت سبب شد قیمت این کالا به ازای هر کیلوگرم به رقم ۱۰۱.۰۵۰ ریال برسد.
پلی پروپیلن شیمیایی با ۰.۵ درصد افزایش در قیمت پایه خود مواجه شد و در جایگاه دومین بیشترین افزایش قیمت قرار گرفت.
پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE100، با ۰.۳ درصد سومین کالایی بود که بیشترین رشد قیمت پایه را تجربه نمود. این افزایش قیمت برای این گروه کالایی به معنای رسیدن قیمت آن به رقم ۹۸.۵۴۰ ریال به ازای هرکیلوگرم می باشد.
امروز پلی اتیلن سنگین فیلم هم در سویه افزایشی بازار قرار داشت، اما قیمت این کالا نسبت به هفته گذشته تنها ۰.۰۱ درصد افزایش یافت که آنقدر ناچیزست که می توان عملا از آن صرف نظر نمود و با کمی اغماض گفت، که این کالا نسبت به هفته گذشته با ثبات قیمت رو به رو بوده است. این رشد.۰.۰۱ درصدی سبب شد این کالا در هر کیلوگرم تنها ۱۰ ریال گرانتر شود!!!
سویه کاهشی بازار:
در سویه کاهشی بازار، پلی استایرن انبساطی با ۲.۵ درصد کاهش قیمت بیشترین میزان افت قیمت پایه را نسبت به هفته گذشته در میان سایر پلیمرها ثبت نمود. این گروه کالایی در بازارهای جهانی نیز با کاهش جدی قیمت مواجه شده بود. با در نظر گرفتن این کاهش قیمت پایه، قیمت هر کیلوگرم پلی استایرن انبساطی ( که گریدهای آن ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ می باشد. ) به ۱۱۷.۵۱۵ ریال رسید که نسبت هفته گذشته در هر کیلوگرم شاهد کاهش حدودا ۳۰۰ تومانی این کالا بودیم.
انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات، مانند تمام ماهها و هفته های گذشته این هفته هم با کاهش نسبتا جدی قیمت مواجه بودند وجایگاه دومین بیشترین میزان کاهش قیمت پایه را به خود اختصاص دادند. انواع گریدهای این گروه کالایی در دامنه ۲.۳۴ درصد تا ۲.۲۹ درصد افت قیمت را تجربه کردند تا قیمت هر کیلوگرم پلی اتیلن ترفتالات بطری BG 821 که گرانترین گرید PET بطریست به کیلویی ۱۰۵.۴۲۴ تومان برسد. نسبت به سال گذشته همین زمان،قیمت این کالا تقریبا نصف شده است و با فاصله گرفتن از فصل تابستان که فصل اوج تقاضای پلی اتیلن ترفتالاتست، انتظار می رود که همین روند کاهشی ادامه داشته باشد.
پلی اتیلن سبک خطی با کاهش ۱.۳۲ درصدی سومین بیشترین میزان کاهش قیمت پایه را در این هفته به نام این گروه به ثبت رساند.
پلی استایرن معمولی با ۱.۲۹ درصد، یعنی تنها ۰.۰۳ درصد کمتر از پلی اتیلن سبک خطی، چهارمین کالای پلیمری بود که با بیشترین کاهش قیمت پایه مواجه شد. پلی استایرن معمولی با این کاهش قیمت نسبت به هفته گذشته در هر کیلوگرم ۱.۴۵۶ ریال ارزانتر شد.
انواع گریدهای پی وی سی سوسپانسیون که در هفته گذشته، در بازارهای جهانی ثبات کامل را تجربه کرده بودند، این هفته در بازار ایران به میزان ۱.۰۲ درصد افت قیمت پایه را به به ثبت رساندند. ضمن اینکه امروز به دستور کمیته تخصصی پتروشیمی، سقف خرید بهین یاب این گروه کالایی که با رکود شدیدی مواجه است، نیز برداشته شد. حال باید دید، مجموع این اتفاقات در کنار تخفیفات نسبتا گسترده ای که توسط شرکتهای تولیدکننده پی وی سی داده می شود، باعث خواهند شد تا این کالا از رکود خارج شود.
بقیه گروه های کالایی پلیمری این هفته کاهش قیمتی زیر یک درصد را ثبت کردند. پلی اتیلن سنگین تزریقی با ۰.۹۵ درصد و پلی اتیلن سنگین بادی ۰.۹۲ درصد افت قیمت رو به رو شدند.
چهارکالای استایرن بوتادین رابر تیره، اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS، استایرن رابر بوتادین روشن، پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 نیز تنها به میزان کاهش قیمت دلار نیمایی یعنی ۰.۴۱ درصد با کاهش قیمت مواجه شدند. با توجه به ثبات مطلق قیمت این کالاها در بازارهای جهانی، چنین ارقامی برای این هفته کاملا قابل پیش بینی بود.
دو کالا هم کمتر از افت قیمت دلار نیمایی با کاهش قیمت پایه رو به رو شدند که نخستین آنها پلی اتیلن سبک فیلم بود که نسبت به هفته گذشته تنها ۰.۳ درصد کاهش را به ثبت رساند و به قیمت کیلویی ۹۲.۷۳۷ ریال رسید.
همانطور که در سویه افزایشی بازار، یک کالا وجود داشت ( پلی اتیلن سنگین دورانی) که گفتیم رشد قیمت آن آنقدر ناچیزست که می توان از آن صرف نطر نمود، در سویه کاهشی بازار نیز پلی اتیلن سنگین فیلم با کاهش ۰.۰۷ درصدی که به معنای کاهش ۶۳ ریالی قیمت هر کیلوگرم از این ماده است، رو به رو شد که رقم بسیار ناچیزیست و می توان با اغماض گفت که پلی اتیلن سنگین فیلم و پلی اتیلن سنگین دورانی عملا در این هفته تغییر معنادار قیمتی نداشتند.