به گزارش صنایع پلاستیک، ثبات حجم معاملات دوشنبه ۱ مهرماه ۹۸ نسبت به هفته گذشته؛ نشان داد که بهبود در بازار پلیمرها بنیادین تر از چیزیست که به خاطر کاهش افزایش قیمت، حجم معاملات تحت تاثیر قرار بگیرد. این به معنای بهبود وضعیت واقعی تولید در صنایع پایین دستی است. در مجموع می توان گفت معاملات دیروز خوشبینی محتاطانه از بروز نشانه های مثبت برای تغییر فاز بازار پلیمرها را به همراه داشت. اما به دلایلی که در ادامه خواهیم گفت، برای اظهار نظر قطعی در این مورد معاملات بهین یاب امروز سه شنبه دوم مهرماه ۹۸ بسیار حائز اهمیت خواهند بود.
دوشنبه اول مهرماه ۹۸، که روز عرضه بهین یاب انواع پلی پروپیلن و پی وی سی است، در مجموع شاهد عرضه ۳۰.۱۰۰ تن محصولات پتروشیمی بود. از این بین نزدیک به ۱۹.۶۰۰ تن از محموله های پلیمری عرضه شده، مورد معامله قرار گرفت. این رقم به مفهوم خرید حدودا ۶۵ درصدی عرضه های دیروز بود.
در هفته گذشته مجموع معاملات رقم ۱۹.۷۰۰ تن بود که همانطور که مشاهده می کنید، تغییر خاصی در حجم معاملات رخ نداد. البته دیروز میزان عرضه ها کمی بیش از ۶۰۰ تن افزایش داشت، اما از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که قیمت های پایه نیز پس از دوماه، در این هفته به یکباره به تاسی از بازارهای جهانی صعودی شدند ولی با این حال، حجم معاملات ثبات داشت که خبر خوبی است، هر چند یک اگر بزرگ هم پیش روی آنست.
ذکر این نکته هم ضروریست که این هفته تنها یکی دو گرید پی وی سی نزدیک به دو درصد (۱.۹ درصد) با افزایش قیمت مواجه شدند و سایر قیمت های پروپیلن ها و پی وی سی به میزان ناچیز ۰.۰۶ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش را به ثبت رساندند. به این معنا که در دو گروه کالایی که دیروز عرضه شد، از نظر قیمت پایه تفاوت زیادی با هفته قبل شاهد نبودیم، هر چند در کل قیمت های پایه جهشی بود، اما کمترین میزان افزایش قیمت به این گروه های کالایی پلیمری تعلق گرفت.
با این حال، وقتی که یک هفته با رشد گروهی پلیمرها مواجه می شویم نمی توانیم از این واقعیت مهم که اثر روانی رشد قیمت ها بر همه گروه کالایی اثرگذارست، چشم پوشی کنیم. عدم وجود اثر روانی بر حجم معاملات دیروز به نسبت به دوشنبه گذشته، نشان می دهد که بهبود در بازارهای صنایع پایین دستی جدیست.
لذا در مجموع و با در نظر گرفتن جمیع جهات، شاید هنوز درست نباشد بگوییم افزایش قیمت در این گروهها می توانسته است در حجم معاملات دیروز دوشنبه موثر باشد و درست به همین علت نمی توانیم اظهار نظر دقیقی در مورد حجم معاملات امروز داشته باشیم، هر چند حدس ما کاهش حجم معاملات پلیمرها در روز سه شنبه ۲ مهرماه است. چرا که افزایش قیمت های پایه در کالاهایی به صورت جهشی رخ داده است که امروز عرضه می شوند.
نگاهی جزئی تر به معاملات دیروز
به هر روی در معاملات دیروز بیشترین حجم به پلی پروپیلن نساجی تعلق گرفت که در این هفته با ۰.۰۶ درصد افزایش قیمت پایه، تقریبا ثبات کاملی را از نظر قیمتی حفظ کرده بود. دیروز بیش از ۹.۷۰۰ تن از انواع گریدهای پلی پروپیلن نساجی به فروش رفت.
گروه پی وی سی ها با اینکه دیروز دومین گروه پرطرفدار از نظر حجم خرید بود، همچنان حال و روز خوبی ندارد. عمده مشکل این گروه در بخش پی وی سی نرم است که بازار هنوز نتوانسته است به تعادل مناسبی برسد. در همین راستا، دیروز تنها ۵.۱۵۰ تن پی وی سی مورد داد و ستد قرار گرفت که برای این گروه کالایی رقم مناسبی نیست آنهم با وجود عرضه های معمولا زیادی که این گروه دارد. برای نمونه همین دیروز بیش از ۱۳.۲۰۰ تن انواع پی وی سی در رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران برای فروش عرضه شده بود.
مشاهده می کنید که حتا نیمی از عرضه ها هم به در گروه کالایی پی وی سی به فروش نرفت و این در حالیست که قیمت پایه این محصول در این هفته علی رغم جهش قیمتی بسیاری از محصولات تنها در یکی دو گرید افزایشی نزدیک به ۱.۹ درصد داشت و در گریدهای سوسپانسیون تنها به میزان افزایش دلار نیمایی یعنی ۰.۰۶ درصد افزایش داشت. با توجه به میانگین فروش ۶۵ درصدی عرضه ها، اصلا نمی توان به این میزان معامله پی وی سی ها خوشبین بود.
پلی پروپیلن شیمیایی با ۲.۳۰۰ تن حجم معامله دیروز در جایگاه سومین بیشترین معاملات قرار گرفت که با توجه به کل میزان تولید و عرضه این گروه کالایی و گریدهایش رقم خوبیست. در این گروه برخی از کالاها بسیار محبوب هستند و برخی دیگر اصلا طرفداری ندارند. این موضوع سبب می شود تا در زمانهای رونق بازار پلیمرها، ما شاهد بروز بحران در برخی گریدها باشیم و در عین حال همه عرضه های این گروه کالایی هم به فروش نمی رسد.
اتفاق اصلی در گروه کالایی پلی پروپیلن فیلم افتاد. این هفته در این گروه که هفته ها حجم معاملات در آن چیزی نزدیک به ۰ بود، با رشدی جهشی به ۲.۴۰۰ تن رسید که خبر بسیار خوبی برای تولیدکنندگان فیلم پلی پروپیلن است. تکان اساسی این بازار در دو هفته اخیر، یکی از عوامل بهبود وضعیت حجم معاملات در روزهای دوشنبه بوده است. هر چند این گروه کالایی هنوز تا دو برابر این میزان معامله، پتانسیل رشد حجم معاملات دارد. دیروز مجموع عرضه های پلی پروپیلن فیلم رقمی بیش از ۳.۴۰۰ تن بود.
ادامه رفتار جدید بازار در رابطه با رقابتها
از زمانیکه وضعیت بازار رو به بهبودی گذاشته است، ما شاهد یک تغییر رفتاری در بازار پلیمرها هستیم. این تغییر رفتاری هم چیزی نیست جز اینکه تعداد رقابت ها و کالاهایی که مورد رقابت قرار می گیرند به شدت افزایش یافته است اما شدت رقابت بر سر محموله ها در عوض به شدت کاهشی شده است.
دیروز هم در ادامه همین روند که سه هفته ایست به شکل قابل توجهی به چشم می خورد، شاهد بودیم که تعداد قابل توجهی رقابت کمتر از ده درصد ثبت شد و هیچ محموله ای وجود نداشت که معامله گران حاضر شوند بیش از ۹ درصد برای رقابت بر سر آن هزینه کنند.
گرید بسیار محبوب پلی پروپیلن شیمیایی ZR230C پتروشیمی نوید زرشیمی دیروز با ۹ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه اش به فروش رفت و رکوردار بیشترین میزان رقابت در میان کالاهای عرضه شده بود.
نکته جالب، اینست که تنها دو یا سه کالای دیگر تا سقف ۴ درصد رقابت را تجربه کردند و از میان مجموعا ۱۴ کالایی که در دامنه ۱ تا ۱۰ درصد مورد رقابت واقع شدند، حدودا ۱۰ کالای پلیمری با رقابتی ناچیز معامله شدند.
این تغییر رفتار در رقابت بر سر خرید پلیمرها، نشان می دهد که معامله گران حاضر نیستند برای به انبار بردن محموله ها مانند گذشته هر قیمتی را بپردازند و تنها میزان محدودی نقدینگی را برای پرداخت بیش از قیمت پایه محموله ها در نظر دارند. این به مفهوم اینست که خرید محموله ها تنها در شرایطی برای خریداران مقرون به صرفه هستند که با قیمت پایه معامله شوند و یا کمی بیشتر و این شاید نشان می دهد که احتمالا نیازست بازار کمی بیش از این افت قیمت را تجربه نماید. اما متاسافانه به دلیل فرمول ناکارآمد دفتر توسعه صنایع پایین دستی ممکن است که این مهم میسر نشود چرا که این فرمول تابعی از قیمت دلار نیمایی و قیمت های جهانی است و با اصول بازار کاری ندارد.
در نهایت باید گفت که حجم معاملات امروز سه شنبه ۲ مهرماه بسیار مهم و کلیدی است. چرا که ثبات حجم معاملات دیروز با توجه به ثبات نسبی قیمت ها در گروه های پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی و نیز انواع پی وی سی، نمی تواند برای بازار حکم قطعی جهت اثبات این ایده باشد که افزایش قیمت های پایه نتوانسته است بر حجم تقاضای موثر و معاملات تاثیری بگذارد.
ما معتقدیم احتمالا امروز با کاهش حجم معاملات مواجه خواهیم شد، اما این کاهش سبب نخواهد شد که حجم معاملات به شکل معناداری تغییر کند. با این حال باید منتظر ماند و دید اگر چنین شود، می توان گفت یک گام بزرگ برای خروج از فاز رکود و ورود به فاز رونق برداشته شده است.