به گزارش صنایع پلاستیک، افزایش دسته جمعی قیمت پلیمرها در بازار ایران هسمو با بازارهای جهانی اتفاق قابل پیش بینی بود که رخ داد. در ثبات دلار نیمایی، قیمت های جهانی در فرمول کشف قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی اثرگذار بیشتری دارند و همین مساله سبب شد تا قیمت پلیمرها در بازار ایران به تبعیت از بازارهای جهانی با رشد گروهی همراه گردد.
این هفته قیمت دلار نیمایی نسبت به هفته گذشته تنها ۷۱ ریال افزایش را تجربه کرد که این مقدار آنقدر ناچیزست که می توان از آن صرف نظر نمود. به بیان دیگر قیمت دلار نیمایی امروز تنها ۰.۰۶ درصد افزایش را ثبت نمود و در چنین شرایط تغییرات جهانی قیمت ها هستند که به عنوان دومین فاکتور قیمتگذاری در بازار ایران بسیار اهمیت پیدا می کنند.
همانطور که در گزارشهای مکرر در روزهای گذشته اعلام کرده ایم، قیمت های جهانی این هفته با افزایشی جهشی رو به رو شد و این جهش هم علتی نداشت به جز حمله هفته گذشته پهبادی به تاسیسات آرامکو که باعث شد تا خوراک پتروشیمی و در نتیجه تولید و عرضه پلیمرها با کاهش جدی مواجه شود.
با وجود اینکه، در پیروی از الگوی جهانی قیمت ها، قیمت های بازار پلیمر ایران نیز به صورت گروهی افزایشی شدند، اما شیب رشد قیمت در بازار ایران به میزان سایر بازارهای آسیایی نبود. علت هم مشخص است، عدم وابستگی خوراک پتروشیمی های ایران به منابع خارجی و از جمله سعودی !
همین ثبات سبب شد تا تنها جو روانی حاکم بر بازارهای جهانی بر قیمت های پایه ایران اثرگذار شده و پس از هشت هفته آنها را از فاز نزولی خارج کرده و دوباره افزایشی نماید و الا از نظر عرضه فیزیکی پتروشیمی های ایران نه با کمبود خوراک مواجه شده اند و نه خواهند شد.
از مهمترین تبعات این این افزایش قیمت برای بازار پلیمر ایران اینست که ممکنست تا حجم معاملات این هفته پلیمرها با کاهش جدی مواجه شود، چرا که بسیاری از معامله گران بورس کالا، صبر خواهند کرد تا پیامدهای روانی ناشی از حمله به آرامکو فروکش نماید تا محموله های خود را با قیمت های ارزانتر به انبارهایشان ببرند.
در چنین شرایطی انتظار می رود که خریداران پلیمرها در بورس کالا، تنها به قدر ضرورت خرید کنند و این به خودی خود به مفهوم کاهش حجم معاملات در هفته جاریست درست یک هفته پس از اینکه با انفجار تقاضای معوق در بازار، دوباره حجم معاملات به بالای ۷۰.۰۰۰ تن رسیده بود.
بعد از این مقدمه نسبتا بلند نگاهی اندخته ایم به بیشترین و کمترین میزان افزایش قیمت های پایه که امروز سی و یک شهریورماه اعلام شد و برای یک هفته مبنای معاملات بورس کالای ایران خواهد بود.
بیشترین افزایش قیمت ها
پلی اتیلن سبک فیلم با ۴.۴ درصد افزایش قیمت پایه، نسبت به هفته گذشته حائز جایگاه نخست بیشترین رشد قیمت پایه در میان گروه های کالایی پلیمری شد.
پس از پلی اتیلن سبک فیلم، پلی استایرن معمولی با ۲.۴ درصد افزایش به قیمت کیلویی ۱۱۱.۷۰۷ ریال رسید.
سومین بیشترین افزایش قیمت به صورت مشترک به سه کالا تعلق گرفت. پلی اتیلن سنگین دورانی، پلی اتیلن سنگین تزریقی و اکریلونیتریل بوتادین استایرن سه کالایی بودند که امروز با ۲.۳ درصد افزایش قیمت در جایگاه سوم بیشترین رشد قیمت ها قرار گرفتند. پلی اتیلن سبک خطی هم تنها با ۰.۰۴ درصد رشد کمتر جایگاه چهارم بیشترین رشد قیمت را از آن خود کرد.
کمترین افزایش قیمت ها
گروه پی وی سی ها، پلی پروپیلن نساجی و پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE100 با ۰.۰۶ درصد که در واقع همان میزان افزایش قیمت دلار نیمایی است، حائز کمترین میزان افزایش قیمت در میان گروهای پلیمری شدند.
پس از آنها، پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80، پلی پروپیلن شیمیایی، استایرن بودتادین رابر ۱۷۱۲ و گرید ُ S 60 پی وی سی با ۰.۰۰۷ درصد، در جایگاه دوم کمترین افزایش قیمت قرار گرفتند.
سومین کالای پلیمری که با کمترین رشد قیمت مواجه شد، پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری بود که انواع گریدهای آن بین ۰.۳۵ تا ۱.۱۹ درصد با افزایش قیمت نسبت به هفته گذشته رو به شدند. بیشترین افزایش قیمت در میان گریدهای PET بطری به گرید BG825 تعلق گرفت و باعث شد تا این گرید در این هفته به قیمت ۱۰۸.۵۹۷ ریال برسد.
سایر کالاها نیز در دامنه ۱.۳۷ تا ۱.۷۳ درصد با افزایش قیمت رو به رو شدند.
در مجموع این هفته بازار ایران که برعکس بازارهای جهانی متاثر از حملات به آرامکو، با کمبود واقعی و فیزیکی عرضه مواجه نشده بود، فقط به علت اینکه شیوه قیمتگذاری پلیمرها در ایران بر اساس قوانین بازار نیست و از فرمولی خاص پیروی می کند، مانند سایر بازارها روندی افزایشی ولی با شیبی به مراتب کمتر داشت.
این موضوع بدون شک مقدمات کاهش حجم معاملات را در این هفته فراهم خواهد کرد، اما اینکه چه زمان بازار دوباره به حالت طبیعی خود بازگردد، به این بستگی دارد که آرامکو با چه سرعتی بتواند عرضه از بازار خارج شده خود را دوباره به بازار بازگرداند و تعادل بین عرضه و تقاضای پتروشیمی های داخلی سعودی و پتروشیمی های شرق و جنوب شرقی آسیا برقرار گردد. البته در بازار ایران دفترتوسعه صنایع پایین دستی نقش مهمی در تنظیم بازار دارد، به نظر می رسد همین که قیمت ها در بازار ایران با شیب کمتری نسبت به قیمتهای جهانی رشد نمودند، به دلیل ملاحظات این دفتر بوده است.