به گزارش صنایع پلاستیک، حمله حوثی های یمن، باعث شد تا به گفته بلومبرگ ۵ درصد منابع نفتی دنیا از بین برود و عربستان سعودی با اخلال عمده و شایان توجه در صادرات ۵.۷۰۰.۰۰۰ بشکه از نفت خود مواجه شد. [برای اطلاعات بیشتر اینجا را بخوانید]. این میزان نزدیک به ۶۰ درصد از تولید روزانه نفت سعودیست. همچنین حالا با گذشت چند روز، اخلال عمده در تامین خوراک شرکتهای پتروشیمی سعودی خبر دیگریست که رسانه ای شده است.
در گام نخست، این شوک نفتی سبب شد تا قیمت نفت به یکباره در حدود ۲۰ درصد افزایش یابد که این جهش قیمت نفت، از زمان حمله صدام حسین به کویت در سال ۱۹۸۸ که سبب شد تا دو کشور به یکباره از بازار نفت خارج شوند، بی نظیر بوده است. در عین حال، آمریکا با اتهام زنی به تهران بر آتش این منازعه افزود و اجازه نداد که قیمت نفت کاهش جدی پیدا کند، چرا که ریسک های درگیری ژئوپولتیک در منطقه و در نتیجه اخلال در ارسال نفت از خاورمیانه بالاتر رفت و واکنش بازارها به چنین داده هایی کاملا روشن است. با فروکش کردن این اتهام زنی ها، احتمالا شاهد فروکش و تعدیل قیمت ها خواهیم بود.
در تمام این مدت منتظر بودیم که ببینیم این حمله به تاسیسات پالایشگاهی نفت، چه اثراتی در بخش هایی پایین دستی تر نفت و گاز خواهد داشت که امروز خبر رسید بسیاری از شرکت های شیمیایی و پتروشیمی از جمله سابیک که برای تولیدات خود به نفت سعودی متکی بودند، با کمبود خوراکی در حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد، مواجه شده اند. منطقی به نظر می رسد که دولت سلطنتی سعودی، برای جبران کسری صادرات خود، از عرضه خوراک به شرکتهای داخلی بکاهد و گویا چنین نیز هم کرده است.
باید دید که آثار این اتفاق در بازار محصولات پتروشیمی سعودی چگونه خواهد بود. به نظر می رسد که در این زمینه نیز بازار در کل با کاهش عرضه مواجه شده و در نتیجه قیت پلیمرها، در هفته جاری پتانسیل افزایش خواهند داشت. هر چند، داده های دیگر هم برای کاهشی کردن قیمت پلیمرها وجود دارد که باید مشاهده کرد و منتظر ماند که کدامیک بر دیگری تفوق می یابند و شرایط بازار پلیمرها در سطح بین المللی به کدام سو خواهد رفت.
بر اساس گزارش ها برخی از این شرکت های مشمول این اختلال در ادامه لیست شده اند:
- شرکت های سعودی اینترنشنال پتروکمیکال (Saudi International Petrochemical Company) یا سیپکم (Sipchem)،
- ادونسد پتروکمیکال کمپانی (Advanced Petrochemical Company)،
- نشنال ایندسترییلایزیشن کمپانی (National Industrialization Co) یا تصنیع (Tasnee)،
- ینبع نشنال پتروکمیکال کمپانی (Yanbu National Petrochemical Company) یا ینساب (Yansab)،
- سعودی کایان پتروکمیکال کمپانی (Saudi Kayan Petrochemical Company)
- سابیک(Sabic)
شرکتهای مذکور از اختلال ۳۰ تا ۵۰ درصدی در عرضه خوراک خود خبر دادند.
به نظر نمی رسد که کار بازسازی این تاسیسات در کوتاه مدت میسر باشد. البته مقامات سعودی تا به حال در این رابطه اظهارنظری نکرده اند، اما این را می توان از شواهد و قرائن مرتبط با ماجرا دریافت. برای مثال، آرامکو از شرکتهای بزرگ شرقی که مشتریانش هستند، خواسته است که نفت سنگین را جایگزین نفت سبک کنند، که این به معنای تغییر Setting پالایشگاهها و پتروپالایشگاههاست که زمان و هزینه زیادی می برد.
همچنین شاهد هستیم، مشتریان قدیمی و سنتی نفت سعودی در حال جستجو برای یافتن جایگزینی هستند تا بتوانند نفت مورد نیازشان را از آنجا تامین کنند، که این خود شاهد دیگری برای طولانی مدت بودن زمان بازسازی این پالایشگاههای حیاتی آرامکو و عربستان سعودیست.
امروز سه شنبه ۲۶ شهریورماه ۹۸ مصادف با ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۹، عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان به دنبال حملات به تاسیسات نفتی در البقیق و الخریص که منجر به نصف شدن عرضه نفت این کشور شد، امروز در یک کنفرانسی خبری شرکت خواهد کرد.