به گزارش صنایع پلاستیک، نشست خبری مدیرعامل پتروشیمی به مناسبت آغاز ایران پلاست امروز صورت گرفت و نمایندگان مطبوعات در آن حضور یافتند. بهزاد محمدی در این نشست خبری ویژه که در سالن اجتماعات شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد با اصحاب مطبوعات در ارتباط با سیزدهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست و موارد مرتبط با صنایع پتروشیمی سخن گفت. وی با اشاره به اهمیت صنعت پتروشیمی در کشور اظهار کرد: صنعت پتروشیمی یک بنگاه اقتصادی نیست و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور اجتناب ناپذیر است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصربح کرد: صنعت پتروشیمی ۳۳ میلیون تن خوراک از پالایشگاه نفت و گاز دریافت میکند که ۲۵ میلیون آن خوراک مستقیم و ۸ میلیون تن آن مربوط به سوخت صنعت است که معادل ۶۵۰ هزار بشکه نفت که وارد صنعت شده است.
محمدی گفت: ظرفیت تولید صنایع پتروشیمی در سال ۹۲ حدود ۵۷ میلیون تن بود که در حال حاضر به ۶۵.۸ میلیون تن رسیده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصربح کرد: مجموع درآمد صنعت پتروشیمی ۱۷ میلیارد دلار است که در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۴ به عدد قابل توجهی خواهد رسید.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش ظرفیت تولید در سالهای آتی، میزان اشتغال از ۱۰۸ هزاز نفر به ۱۲۳ هزار نفر در سال ۱۴۰۰ خواهد رسید.
محمدی بیان کرد: برای افزایش ضریب توسعه سه جهش در نظر گرفته شده است که در بخش اول مربوط به تولید محصول با کیفیت است، در بخش دوم استفاده از کاتالیستهای پرمصرف و بومی ساز آن مدنظر است که تاکنون ۱۴ گروه از این کاتالیستها بومی سازی شده است.
وی افزود: ۹ گروه بومی سازی و تجاری سازی در سال ۱۴۰۰ و درسال ۱۴۰۴ در تولید ۴۰ گروه کاتالیست خودکفا خواهیم شد.
محمدی گفت: در بخش پژوهش و فناوری در پی به یک همگرایی مناسب پژوهشی هستیم.
وی افزود: در نیمه دوم سال ۹۸ مجموعا ۲۷ طرح و بهره برداری میرسد و ظرفیت تولید پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید.
حضور کم رنگ شرکتهای خارجی
محمدی با اشاره به نمایشگاه ایران پلاست بیان کرد: نمایشگاه ایران پلاست به عنوان بهترین نمایشگاه در حوزه پتروشیمی با حضو ۵۷۰ شرکت داخلی و۳۵ شرکت خارجی و ۱۲ هیات خارجی برگزار خواهد شد.
هر چند امسال به دلیل اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا به صورت یکطرفه، بخش بین الملل نمایشگاه بسیار کم رمق است اما در عوض شرکتهای داخلی با حضور گسترده خود موجب تعجب برگزارکنندگان ایران پلاست سیزدهم شدند و مشکلاتی را نیز پیش آوردند. به شکلی که اگر یکی از نمایشگاههایی که قرار بود همزمان با ایران پلاست برگزار شود، لغو نمی شد به هیچ عنوان جای کافی برای همه غرفه گذاران وجود نداشت.
محمدی افزود: در مورد تنوع تولیدات پتروشیمی ها، در صنعت پتروشیمی ۴۴ نوع محصول شیمیایی و ۱۸ نوع پلیمری داریم که خود پلیمرها حدود ۳۰۰ گرید هستند که مجموع محصولات پتروشیمی ها را به ۳۵۰ نوع می رساند.
محمدی با اشاره به پتانسیل بالای صنایع پایین دستی افزود، ما می توانیم از این صنایع برای ایجاد رونق استفاده کنیم. وی از نگاه ویژه وزارت نفت به استارت آپها و شرکت های دانش بنیان خبر داد و گفت ما آنها را بازوی کمکی خود می دانیم و امیدست که به صنعت پتروشیمی کشور کمک کنند.
نکته مهمی دیگری که محمدی به آن پرداخت، اشاره به برگزاری همایش اکو پلاست با تدبیر و تمهید وزیر نفت بود که همزمان با نمایشگاه ایران پلاست برگزار می شود.
وی همچنین اشاره کرد که امسال یازده وزیر نفت و انرژی کشورهای همسایه را برای دیدار از ایران پلاست دعوت کرده ایم. در ضمن آنها در جلسه ای با وزیر نفت کشور حضور خواهند داشت.
سخنان رییس دفتر توسعه صنایع پایین دستی
مرضیه طهماسبی، رییس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با اشاره به عدم خرید محصولات پلیمری در سال جاری گفت: در حوزه بازار داخلی افزایش فروش شدیدی در سال ۹۷ داشتیم. ما نسبت به سال ۹۶ رکود نسبی داشتیم اما در مقابل حدود ۷ درصد افزایش فروش داشتیم و که این افزایش در سال ۹۷ به سال ۹۶ حدود ۲۱ درصد بوده و این جهش در رشد صنعت پتروشیمی، قابل توجه است.
به گفته طهماسبی، بخشی از رکود ۵ درصدی را قبول داریم که آن هم ناشی از افزایش لجام گسیخته قیمت ها بود که سبب شد سرمایه در گردش شرکت ها جوابگوی تامین مالی آنها نباشد اما این امر طبیعی بود.
این در حالی است که در سال ۹۷ فروش محصولات پتروشیمی به دلیل تعیین نرخ دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی با هجوم خریداران مواجه شد و به نظر نمی رسد فروش محصولات پتروشیمی در بورس کالا در سال ۹۷ را بتوان جز معاملات واقعی بازار پتروشیمی دانست و قطعا آمار آن زمان نمی تواند چشم انداز درستی از بازار پتروشیمی در سال ۹۷ به ما بدهد.
در همین حال در سال ۹۸ هم بازار داخلی محصولات پتروشیمی ایران با چالش های بسیاری همراه است؛ دستگیری دلالان و واسطه هایی که محصولات را با قیمت های ارزان از بورس کالا خریدند و در بازار پتروشیمی با دوبرابرقیمت معامله کردند، هنوز هم پرونده بسیاری از آنها در مراجع قضایی در حال رسیدگی است.
کاهش تقاضا و افت قیمت های جهانی یکی دیگر از موضوعاتی است که در سال ۹۸ بازار پتروشیمی ایران با آن دست به گریبان است و از این رو نگاهی به آمار معاملات نشان می دهد که اکثر شرکت های پتروشیمی برای فروش محصولات داخلی خود با چالش روبه رو هستند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از پاسخ به دلایل آن حذر می کند.
سرمایه گذاری در توسعه پتروشیمی :
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به حجم سرمایه گذاری در طرحهای توسعه بیان کرد: حجم سرمایهگذاری طرحها در جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی به ترتیب ۱۷ و ۲۳ میلیارد دلار است.
وی افزود: برای جهش دوم و سوم ۱۳ میلیارد دلار فایناس شده است و تاکنون ۶ طرح تامین خوراک در دست اجراست که تا پایان ۱۴۰۲ مورد بهره برداری و ظرفیت خوراک صنعت را به ۱۵ میلیون تن افزایش خواهد داد.
محمدی با بیان برنامهها برای افزایش جهش سوم بیان کرد: در جهش سوم با دنبال کردن ۲۶ پروژه به افزایش ظرفیت صنعت به ۱۳۳ میلیون میلیون تن خواهیم بود که منجر به افزایش درآمد صنایع پتروشیمی تا ۳۷ میلیارد دلار خواهد شد.
به گفته وی؛ ۱۵ هزار بنگاه فعال و ۸۵۰ هزار نفر در صنایع پایین دستی پتروشیمی فعالیت میکنند.
محمدی عنوان کرد: سه هاب انرژی در سواخل خزر، عسلویه و ماهشهر داریم که ضمن رعایت مسائل زیست محیطی به دنبال استفاده از خوراک گاز هستیم که باعث افزایش رونق و اشتعال در منطقه خواهد شد.
محمدی از تعیین تکلیف مجتمع پتروشیمی در گیلان طی هفته آینده خبر داد و گفت: جزییات مجتمع پتروشیمی در گیلان در مهر ماه خدمت مردم اعلام میشود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره نرخ خوراک در بورس بیان کرد: تجربه کاهش خارج از قاعده نرخ خوراک در سال ۹۶ نشان از افزایش حضور دلالها داشت، در این شرایط فعلی تخفیف ۵ تا ۶ درصدی مناسب است.