به گزارش صنایع پلاستیک، صبح یکشنبه ۲۴ شهریورماه ۹۸، جلسهای در خصوص رسیدگی به مشکلات واردات ماشینآلات پلیمری به درخواست انجمن ملی برگزار شد که طبق آن مقرر شد چارچوبی جهت تعیین سازوکار و چگونگی واردات ماشین آلات پلیمری تدوین شده و جهت ابلاغ به استانها به وزارت صمت تقدیم گردد. متاسفانه شاهد ورود یک نهاد حاکمیتی به اختلافات ماشین سازان پلیمری جهت تعیین تکلیف در ارتباط با واردات قطعات مورد نیاز ماشین سازان بودیم. ای کاش کار به اینجا کشیده نمی شد و دو گروه خود می توانستند با میانجی گری انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در این ارتباط توافق نمایند.
دفترماشین سازی و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت از سه تشکل مرتبط با واردات و تولید ماشین آلات برای حضور در این جلسه دعوت به عمل آورده بود. به جز انجمن ملی صنایع پلیمر ایران که درخواست دهنده ی برگزاری این جلسه بود، دو تشکل دیگر،انجمن صنفی کارفرمایی ماشین سازان و تولیدکنندگان تجهیزات پلیمری و انجمن صنایع همگن ماشین سازان و تجهیزات پلیمری بودند که در این جلسه حضور یافتند. متاسفانه، این دو گروه از ماشین سازان دارای اختلافاتی چند با یکدیگر هستند و آخرین بار جلسه ای که برای هم اندیشی بین دو گروه برگزار شد، به نتیجه ای نرسید.
بیوک صحاف امین، رئیس هیات مدیره، علی قاسمی، عضو هیات مدیره و فرزانه علیرضایی، دبیرکل، به عنوان نمایندگان انجمن ملی صنایع پلیمر به همراه رئیس و هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایی ماشینسازان در جلسه با مهندس بهشتی پور- معاون مدیرکل دفتر ماشین سازی و تجهیزات وزارت صمت و خانم یزدانیفر- کارشناس این دفتر، حاضر بودند.
در ابتدای این جلسه بیوک صحاف امین، رئیس هیات مدیره انجمن ملی گفت: ما حامی حمایت از تولید داخلی هستیم اما زمانی پیشرفت اتفاق میافتد که در کنار تولید داخلی، محصولات پیشرفته نیز وجود داشته باشد. باید راه برای ورود محصولات با کیفیت خارجی باز باشد تا به این طریق، محصولات داخلی نیز دچار سکون نشده و این رقابت سبب بهبود کیفیت محصولات ایرانی شود. نباید جلوی واردات گرفته شود اما سیاستهای کنترلی هم نیاز داریم.
این سخنان مهندس صحاف امین، یک موضوع کهنه و حساس در بین ماشین سازان را طرح می کند. برخی از کارشناسان بر این باورند که به علت کیفیت بهتر ماشین آلات خارجی و به ویژه اروپایی، برای تولیدکنندگان مصنوعات و محصولات پلیمری بهترست که از این ماشین آلات استفاده نمایند، چرا که استفاده از تجهیزات خارجی ضمن کاهش هزینه های آنها، نظیر کاهش پرت مواد اولیه، انرژی و … باعث افزایش کیفیت محصولات نیز می گردد و مجموعه این موارد سبب می گردد تا این صنایع در بازارهای هدف صادراتی توان رقابتی بالاتری داشته باشند.در سوی دیگر این ماجرا، برخی دیگر معتقدند که در داخل کشور، توان ساخت ماشین آلات پلیمری وجود دارد، و اگر به منطق مطرح شده تمایل داشته باشیم عملا باعث ورشکستگی صنایع ماشین سازی و تولید تجهیزات جانبی پلیمری خواهیم شد.
هر چند یک پرسش بینادی تر اینست که به راستی ما در کشور تا چه حد، می توانیم ادعا کنیم که یک ماشین ساخت ایرانست؟ آیا ما همه تکنولوژی های مورد نیاز برای تولید ماشین آلات فرآیندی پلاستیک را دارا هستیم؟ پاسخ به این پرسش منفی است، اما گروه دوم معتقدند، تا جایی که می توان می بایست برای تولید ماشین آلات از توان داخل استفاده کرد و اگر نیاز به واردات قطعه ای بود، آنرا وارد کرد، تا کم کم این صنعت جان بگیرد و با انتقال تکنولوژی حرفی برای گفتن داشته باشد.
به هر حال این بحث، بحثی بسیارقدیمی، مفصل و تخصصی است که متاسفانه با دلگیری های شخصی هم آلوده شده است و به نظر نمی رسد که این کلاف به این راحتی ها باز شدنی باشد، مگر اینکه یک نهاد حاکمیتی وارد ماجرا شده و به موضوعی حکم نماید! که این خود حدیث دردناک دیگریست، چرا که یک حق مهم تشکل های صنعت ماشین سازی پلیمری را در خطر نابودی قرار می دهد!
پس از این توضیحات در ارتباط با دیدگاه طرفین دعوا، سایر حضار نیز پیشنهادات خود را ارایه کردند. در همین راستا آقای علی قاسمی، عضو هیات مدیره انجمن ملی و از اعضای و انجمن صنایع همگن ماشین سازان و تجهیزات پلیمری به آماری اشاره نمود که بر طبق آن میزان تولید داخلی ماشین آلات پلیمری را برای مصرف کنندگان و بازار داخلی کافی نمی داند و نتیجه گرفت که ناگزیر از واردات تجهیزات پلیمری هستیم.
وی همچنین افزود: جهت حمایت از تولید داخلی پیشنهاد انجمن ملی، تسهیل واردات قطعات مورد نیاز این تولیدکنندگان است. توجه داشته باشید، کسانیکه خود را ماشین سازان داخلی می دانند، نیز ناگزیر از واردات برخی قطعاتی هستند که اصولا فناوری تولید آنها در کشور وجود ندارد، در نتیجه تسهیل فرآیند واردات قطعات می تواند به نفع هر دو گروه تمام شود.
آقای یروس ابراهیمی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایی ماشینسازان و تولیدکنندگان تجهیزات پلیمری نیز توضیح داد: ما اصلا مخالف واردات نیستیم و هیچ نامه و درخواستی در این خصوص نداشته ایم. ما تنها مخالف واردات دستگاههایی هستیم که توان تولید داخلی دارند. به نظر می رسد، آقای ابراهیمی این توضیح را از آن جهت ضروری دانسته اند که در فضای رسانه ای و مجازی شایعه ای مطرح شده بود که انجمن صنفی کارفرمایی در نامه ای به وزارت صمت، خواستار جلوگیری از واردات ماشین آلات خارجی و به ویژه چینی شده بود.
آقای شاکری، عضو هیات مدیره این انجمن نیز تاکید کرد: انجمن ملی میتواند نیاز شرکتهای عضو خود را جمع آوری نموده و به تولیدکنندگان ماشینآلات اطلاع دهد که چه نیازهایی وجود دارد. ما نیز قادرخواهیم بود بر اساس نیازها، ماشینالات و تجهیزات مورد نظر را تولید نماییم.
در پایان پس از بحث و رایزنی سایر اعضا مقرر شد چارچوبی جهت تعیین سازوکار و چگونگی واردات ماشین آلات پلیمری تدوین شده و جهت ابلاغ به استانها به وزارت صمت تقدیم گردد.
دیدگاه رسانه های صنایع پلاستیک به تبعیت از نقطه نظرات مووسسش، که اتفاقا بنیانگذار اولین تشکل ماشین سازان و تولیدکنندگان تجهیزات پلیمری نیز هستند، همواره این بوده است که کف مطالبات و منافع این دو گروه یکی است و این دو گروه باید از نفاق و نقار دوری نمایند. در همین رابطه بارها در ماهنامه صنایع پلاستیک و وبسایت آن، همین نگارنده قلم فرسایی کرده است، لیکن فعلا که این تلاشها جهت اتحاد این دو گروه توفیقی نداشته اند و در همین نمایشگاه ایران پلاست سیزدهم، شقاق و نقار بین این دو گروه باعث شده است تا آنها در سالنهای جداگانه حضور به هم رساندند و مشکلاتی چند هم در رابطه با جانمایی آنها رخ داد.
بخشی از این مطلب از سایت اینپیا اقتباس شده است و پس از افزودن مطالبی که از نظر ما مهم بود، منتشر شده است.