به گزارش صنایع پلاستیک، این هفته برعکس هفته های گذشته، شاهد روندهای گوناگونی در گروه های کالایی پلیمری مختلف بودیم. در کل می توان گفت پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن ها مجموعا با کاهش مواجه شدند، هر چند کاهش پلی اتیلن ها خاصه پلی اتیلن های سنگین بسیار شدید بود. در کنار این کاهش ها، قیمت انواع پلی استایرن و اکریلونیتریل بوتادین استایرن با رشد قابل توجهی مواجه شد. در یک کلام می توان گفت، این هفته ریزش قیمت پلی اتیلن ها و جهش قیمت پلی استایرن ها در بازارهای جهانی مهمترین اتفاقات برای بازار پلمیرها بود.
ثبات گروه کالایی پی وی سی:
گروه کالایی پی وی سی – خاصه گروه پی وی سی سوسپانسیون – در سه بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا بدون هیچ تغییری نسبت به هفته قبل معامله شد و ثبات کامل داشت. به نظر می رسد که بازار ایران نیز همین خط را در مورد این کالا حفظ نماید.
کاهش در قیمت پلی اتیلن ها:
انواع گریدهای پلی اتیلن در این هفته روندی کاهشی را تجربه کردند. تنها افزایش ثبت شده در این گروه کالایی به پلی اتیلن سبک خطی تعلق دارد که در بازار شرق آسیا، ۱.۱۴ درصد رشد قیمت را به ثبت رساند و در بازار جنوب شرقی آسیا بدون هیچ تغییری باقی ماند ولی کاهش هم نیافت.
پلی اتیلن سنگین فیلم هم تنها در بازار جنوب آسیا رفتاری مشابه سایر گریدها و انواع پلی اتیلن سبک داشت و با ۱.۰۹ درصد کاهش مواجه گردید، اما در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، این نوع یعنی پلی اتیلن سنگین فیلم بدون تغییر قیمت باقی ماند.
کاهش در گروه پلی اتیلن ها بیشتر در گروه پلی اتیلن های سنگین رخ داد. در میان پلی اتیلن سنگین هم پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازارهای گوناگون با بیشترین افت قیمت مواجه شد. در واقع می توان گفت این کالا این هفته در بازارهای گوناگون با سقوط قیمت مواجه بود. در بازار شرق آسیا پلی اتیلن سنگین تزریقی نزدیک به ۶ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد. این کالا همچنین در بازارهای جنوب شرقی ۳.۵ درصد و در بازار جنوب آسیا با ۴.۵۵ درصد کاهش قیمت را ثبت نمود.
کاهش آرمتر پلی پروپیلن ها نسبت به پلی اتیلن ها:
بازار پلی پروپیلن ها به نسبت بازار پلی اتیلن ها، با کاهش کمتری مواجه بود.به جز بازار شرق آسیا که در همه گریدها و انواع پلی پروپیلن ها روند نزولی نداشت، سایر بازارها و انواع پلی پروپیلن فروخته شده در آنها، با کاهش قیمت رو به رو شدند.
پلی پروپیلن نساجی و تزریقی در بازار شرق آسیا با رشد قیمتی به اندازه ۱.۰۴ و ۲.۰۹ درصد مواجه شدند و پلی پروپیلن فیلم در این بازار هیچ تغییری قیمتی را ثبت نکرد و نسبت به قیمت هفته گذشته، ثبات کامل داشت. نوع پلی پروپیلن شیمیایی نیز در بازار شرق آسیا با ۱ درصد کاهش مواجه گردید.
بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا نیز در مورد انوع پلی پروپیلن ها روند کاهشی داشتند.کمترین میزان کاهش قیمت این مواد(پلی پروپیلن ها) در بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا، ۰.۵ درصد بود که برای پلی پروپیلن تزریقی در بازار آسیای جنوب شرقی رقم خورد و بیشترین میزان افت قیمت نیز به پلی پروپیلن شیمیایی در بازار جنوب آسیا تعلق داشت که با ۱.۷۸ درصد کاهش قیمت مواجه شد. سایر گریدها در این دو بازار، در دامنه ای بین این دو عدد روندی کاهشی داشتند.
جهش قیمت پلی استایرن ها و ABS:
انواع پلی استایرن اعم از معمولی و مقاوم در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با افزایش قیمت مواجه شدند.
پلی استایرن معمولی در بازار شرق آسیا با ۱.۳۵ درصد و در بازار جنوب شرقی آسیا با ۴.۳۵ درصد افزایش قیمت به نسبت هفته گذشته رو به رو بودند.
پلی استایرن مقاوم هم در بازار شرق آسیا ۱.۶۵ درصد و در بازار جنوب شرقی آسیا ۳.۲ درصد رشد قیمت را تجربه کردند که سبب شد به ترتیب ۲۰ و ۴۰ دلار در هر تن با افزایش قیمت مواجه گردند.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS نیز در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با رشد قیمت مواجه شد. این گروه کالایی در شرق آسیا با ۳ درصد افزایش نسبت به هفته قبل فروخته شد و در بازار جنوب شرقی آسیا هم با ۲.۲ درصد افزایش قیمت معامله شد.
مانند هفته های گذشته برای این سه کالا هیچ رقم معتبری در ژورنال های پتروشیمی به ثبت نرسیده است .
روند نزولی بازار خاورمیانه:
در بازار خاورمیانه اما همه گروه های کالاهای پلیمری با کاهش نسبتا قابل توجهی مواجه شدند. پلی اتیلن سنگین و زیر مجموعه هایش با ۱.۳۴ درصد کاهش قیمت به نسبت هفته قبل در هر تن ۱۲ دلار افت قیمت را تجربه کردند. پلی اتیلن سبک فیلم ۲.۰۳ درصد کاهش قیمت را به ثبت رساند و پلی اتیلن سبک خطی نیز ۱.۸۳ درصد نسبت به هفته قبل ارزانتر شد.
در گروه کالایی پلی پروپیلن ها نیز روند بازارهای خاورمیانه کاهشی بود و پلی پروپیلن نساجی در این بازار ۲.۱۷ درصد و پلی پروپیلن شیمیایی نیز ۱.۹۶ درصد کاهش قیمت داشتند.
نتیجه گیری:
با توجه به اینکه قیمت دلار نیمایی تا امروز اختلاف چندانی را با هفته گذشته نداشته است و میانگین قیمت دلار نیمایی تا لحظه تنظیم گزارش تنها ۱۹ تومان نسبت به هفته گذشته کاهش را نشان می دهد، فرض را بر این می گذاریم که این فاکتور اثر چندانی در قیمت های پایه جدید که فردا۲۴ شهریورماه اعلام می شوند نخواهد داشت.
در نتیجه باز هم تغییرات قیمت پلیمرها در بازارهای جهانی تعیین کننده خواهد بود. به نظر می رسد که بیشترین میزان کاهش به انواع پلی اتیلن های سنگین تعلق گیرد و بیشترین افزایش قیمت هم برای گروه کالایی پلی استایرن ثبت شود. همچنین اگر اتفاق عجیبی نیوفتد، ABS ها هم روند صعودی ثبت خواهند کرد و انواع پلی اتیلن ها هم با شیبی بسیار کمتر از پلی اتیلن های سنگین روندی کاهشی خواهند داشت.
همین فراز و فرود قیمتی در گروه های کالایی گوناگون سبب می شود، تا بازار رفتار جدید خود را بروز دهد و معامله گران در هفته جاری، اگر قیمت ها بر همین مبنا تعیین شوند، بیش از دو هفته پیش خرید کنند. خرید بیشتر نسبت به هفته های گذشته هم به مفهوم گذر حجم معاملات از مرز ۵۰.۰۰۰ تن خواهد بود که داده ای مطلوبیست و بار دیگر نشان می دهد بازار پلیمرها در آستانه ماه چهارم رکود، حرکت به سمت رونق را آغاز خواهد کرد و این تجربه تاریخی دوباره تکرار خواهد شد.