به گزارش صنایع پلاستیک،در روز دوشنبه ۱۸ شهریورماه تحلیلی بر عرضه بهین یاب این هفته پلیمرها نوشتیم و در همان مطلب اشاره کردیم که این هفته به دلیل تعطیلات روزهای دوشنبه و سه شنبه، عرضه بهین یاب پلیمرها در روز یکشنبه انجام شد، اما عرضه های پتروشیمی مارون صورت نگرفت و در روز چهارشنبه این پتروشیمی عرضه های بهین یاب خواهد داشت.
با انجام عرضه های بهین یاب پتروشیمی مارون، در روز چهارشنبه ۲۰ شهریورماه ۹۸ مجموع عرضه های این هفته پلیمرها در بورس کالای ایران، نسبت به هفته گذشته بیش از یک درصد رشد را به ثبت رساند.
با توجه به اینکه این هفته یک هفته نیمه تعطیل به شمار می رفت، انتظارها از کاهش حجم معاملات پلیمرها دربورس کالای ایران خبر می داد و اکثر کارشناسان منتظر کاهش حجم مبادلات پلیمرها در این هفته نسبت به هفته گذشته بودند ولی در عین تعجب همگان، این هفته هم مانند هفته گذشته حجم معاملات رشد کرد و به نزدیکی ۵۰.۰۰۰ تن رسید.
بدون در نظر گرفتن عرضه های پتروشیمی مارون، در این هفته و تا روز یکشنبه مجموعا ۴۵.۸۰۰ تن معامله پلیمر ثبت شد. دیروز هم پتروشیمی مارون، چیزی حدود ۳.۰۰۰ تن محصولات عرضه شده خود را به فروش رساند تا نهایتا مجموع معاملات این هفته پلیمرها در بورس کالای ایران نسبت به هفته گذشته که حجم معاملات چیزی در حدود ۴۸.۳۰۰ تن بود، نزدیک به ۵۰۰ تن افزایش را تجربه نماید و به ۴۸.۸۰۰ تن برسد.
افزایش ۵۰۰ تنی حجم معاملات معادل افزایش ۱ درصدی مبادلات پلیمرها در هفته جاری نسبت به هفته گذشته نیز می باشد. به این معنا که میزان فروش پلیمرها این هفته نسبت به هفته گذشته یک درصد افزایش را ثبت نمود. این یک درصد، عدد بزرگی نیست، اما با توجه به شرایط رکودی موجود و اینکه این رشد حجم معاملات در هفته ای نیمه تعطیل رخ داده است، نشانه بسیار مثبتی است.
این میزان از فروش پلیمرها از خردادماه که بازار در رکود فرو رفت، یک رکورد به شمار می رود. شاهد بودیم که در هفته های گذشته بازار چند هفته متوالی رکورد زیر ۴۰.۰۰۰ تن را به ثبت رساند و در رکود سختی فرو رفت، اما حالا با وجود هفته نیمه تعطیل و نیز چشم انداز کاهشی قیمت پایه آتی پلیمرها، شاهد رشد مبادلات پلیمرها در بورس کالا هستیم. به این معنا که در هفته ای که عملا کشور تعطیل بود، رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران شاهد، معاملات به نسبت خوبی نسبت به سه ماهه گذشته بود و برای دومین هفته متوالی میزان حجم مبادلات هم افزایشی بود و هم به عدد ۵۰.۰۰۰ تن نزدیکتر شد.
به نظر می رسد، یکی از دلایل رشد قابل توجه معاملات پلیمرها، { با توجه به چشم انداز قیمتهای آتی که کاهشی هستند و نیز هفته نیمه تعطیل جاری} خالی شدن انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد پلیمرها باشد، که آنها را مجبور کرده است برای حفظ مشتریان قدیمی و سنتی خود، بدون در نظر گرفتن حاشیه سود و اینکه می توانند با تعویق تقاضا در هفته های آتی محموله های مدنظرشان را ارزانتر بخرند، و سود بیشتری ببرند، اقدام به خرید نمایند. چرا که اگر جز این باشد، ممکنست مشتریان قدیمی خود را از دست بدهند.
این تغییر رویکرد به نفع تولید در بازار پلیمرها، نشانه مثبتی است که وقتی در کنار سایر آیتم ها نظیر بهبود وضعیت شاخص مدیران خرید (شامخ) در مردادماه نسبت به ماه گذشته کذاشته می شود، این سناریو را که احتمالا در اواخر شهریورماه و اوایل مهرماه رکود بازار در هم خواهد شکست و این بار هم به پیروی از الگوی سابق دوره های رکودی پلیمرها، این دوره رکودی سه ماه بیشتر به طول نخواهد انجامید، تقویت می کند.
در نظر داشته باشید که قیمت دلار نیمایی و آزاد مجددا شروع به افزایش فاصله نموده اند و همین مساله صادرات را هم توجیه پذیرتر می کند و انگیزه بیشتری برای صادرات در بخش های پایین دستی ایجاد می کند.
ضمن اینکه مهمترین عاملی که نباید فراموش کرد کاهش متوالی و مستمر قیمت پلیمرها در هفته های اخیرست که باعث شده است، قیمت مواد اولیه صنعت پلاستیک کاهش یافته و تولید مقرون به صرفه تر شود. تولیدکنندگان حالا در برخی گریدها، به نسبت یک ماه پیشتر، در هر کیلو تا دو-سه هزارتومان (مثلا در کالای PET بطری) مواد اولیه شان را ارزانتر می خرند و همین موضوع حاشیه سود آنها را افزایش داده است.
ضمن اینکه کاهش قیمت پلیمرها که به نظر می رسد، اگر اتفاق خاصی نیوفتد، ادامه دارد، سبب می شود تا با نقدینگی کمتر هم بتوان خرید کرد، و همین مساله هم به افزایش حجم معاملات کمک کرده است. اثر دیگر روند مستمر کاهش قیمت دلار نیمایی و قیمت های جهانی، اثر روانی کاهشی است که با وجود تمام مقاومتت ها، به بازار آزاد پلیمرها نیز منتقل می گردد. وجود نوسان در بازار پلیمرها، موید همین ادعاست.
به طور کلی، کاهش قیمت پلیمرها، بدیهی ترین و در عین حال مهمترین عامل در افزایش تولید و پویایی در صنایع پایین دستی، خاصه صنعت پلاستیک می باشد.
به هر حال، این هفته رشد یک درصدی بازار در شرایطی که ذکر شد، نشانه مثبتی است، اما اینکه واقعا تا چه حد می توان گفت از فاز رکودی وارد فاز رونق شده ایم یا خواهیم شد؟ مشخص نیست. به نظر می رسد که دست کم نیازست که حجم معاملات پلیمرها برای سه هفته متوالی بالا یا در حدود ۵۰.۰۰۰ تن باشد تا بتوانیم ادعا کنیم که از فاز رکود خارج شده ایم و برای اینکه ادعا کنیم وارد فاز رونق گردیده ایم نیاز داریم تا سه هفته حجم مبادلات پلیمرها در بورس کالا ۶۰.۰۰۰ تن به بالا باشد که فعلا چنین شرایطی حادث نشده است. هر چند تکانه هایی که در بازار مشاهده می شود، مثبت ارزیابی می شود و به نظر می رسد که الگوی سابق دوره رکودی پلیمرها، که معمولا سه ماهه بوده است، یکبار دیگر در حال تکرارست.