به گزارش صنایع پلاستیک، درست در هفته های آخر تیرماه، زمانیکه پس از مدتها دی اتیل هگزانول شازند برای اولین بار، تنها با سه درصد رقابت در بورس کالا معامله شد، و قیمت این محصول شیمیایی ناگهان از بالای بیست هزارتومان به یازده هزار و ششصد تومان رسید، پتروشیمی شازند که تا آن زمان عادت به رقابت های حتا تا ۱۷۰ درصد بیش از قیمت پایه داشت، در هفته اول مرداد برای مدت یک ماه به اورهال رفت تا دوباره بازار این کالاها(دی اتیل هگزانول و روغن DOP)، دچار شرایط بحرانی شده و قیمت محصولات نیز به بالای بیست هزارتومان بازگردد.
ماجرای رقابت های افسانه ای چه بود؟
ماجر از این قرار بود که عده ای از تامین کنندگان بازار آزاد، در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری شمسی، درست زمانی که حجم عرضه پتروشیمی شازند نصف شده بود، با رقابت های شدید و قیمت های بالا محموله های دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند را به انبارهایشان بردند و بعد برای اینکه ضرر نکنند، تا هفته ها در بورس یک رقابت کاذب به راه می انداختند و باعث می شدند که این کالا در روزهای چهارشنبه با بیش از صد رصد رقابت – یعنی دو برابر قیمت پایه و یا بیشتر – معامله شود. اما در مقطعی از زمان، که مصادف با پایان تیرماه بود،انبارهای این تامین کنندگان از محموله های گران قیمتی که خریداری کرده بودند، خالی شد و تنها ظرف دو هفته، دی اتیل هگزانول شازند از رقابت ۱۰۳ درصدی به رقابت ۳ درصدی رسید!!! که موجب ریزش شدید قیمت این کالا شد و قیمت ها تقریبا نصف شد!
بازار در حال حرکت به سمت آرامش بود، و قیمت های بالای سی هزارتومانی دی اتیل هگزانول و DOP داشت، از خاطر صنعتگران زدوده می شد، که پتروشیمی شازند ناگاه با تاخیر به اورهال رفت و با این عمل، قیمت این کالا را از حدود ۱۲.۰۰۰ تومان به حدود ۲۲.۰۰۰ تومان رساند و اجازه نداد که فعالان صنایعی که با پی وی سی نرم سر و کار دارند، یکی دو هفته ای نفس راحتی بکشند.
در دوران اورهال شازند هم شاهد چند عرضه ۱۶۲۰ تنی دی اتیل هگزانول وارداتی تایوانی در بورس کالا بودیم با مجوز دفتر توسعه صنایع پایین دستی برای تنظیم بازار وارد شده بود. اما حتا این عرضه ها هم نتوانست تاثیر شاخصی روی قیمت ها بگذارد. لیکن حالا، با پایان گرفتن اورهال پتروشیمی شازند، و پس از مقاومت های اولیه بازار در مقابل کاهش قیمت دی اتیل هگزانول، شاهد بودیم که در عرضه های قبلی دی اتیل هگزانول تایوانی، میزان تقاضا به حجم عرضه نرسید و در نتیجه رقابتی رخ نداد. همین موضوع در کنار جو روانی ایجاد شده ناشی از بازگشت دوباره پتروشیمی شازند به مدار، سبب شد تا قیمت دی اتیل هگزانول و در پی آن DOP با یک عقب نشینی مواجه شود.
اخبار رسیده از بازار DOP، حکایت از کاهش قیمت تا مرز ۱۷.۰۰۰ تومان ( با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده) دارد. در همین راستا، پتروشیمی فارابی هم قیمت های خود را از بالای بیست هزارتومان به حدود ۱۸.۰۰۰ تومان ( با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده) رسانده است. این پتروشیمی در ماههای اخیر، قیمت هایی حتا بالاتر از بازار آزاد را پیشنهاد می کند.
آنچه می توان از این داده ها در بازار افاده معنا کرد اینست که معامله گران، با هدف کاهش بیشتر قیمت ها، تا اندازه ای که صنعتگران توان خرید داشته باشند، عقب نشسته اند و به معامله دست نمی زنند تا آینده نزولی قیمت ها در بازار را تضمین کنند. همین عدم خرید تامین کنندگان بازار آزاد سبب شده است که عرضه بیشتر از تقاضا باشد و در معاملات امروز هم دی اتیل هگزانول با قیمت پایه حدودا ۱۲.۷۵۰ تومانی به فروش برسد و همین موضوع امیدها را به تعدیل بازار دی اتیل هگزانول و DOP افزایش داده است.
انتظار بر اینست که از هفته آتی که عرضه دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند اراک شروع شود و این پتروشیمی رسما در مدار قرار گرفته و مواد واقعی خود را در بورس به فروش برساند، امکان بهبود وضعیت در بازار پی وی سی نرم و در نتیجه در معاملات پی وی سی ها نیز افزایش خواهد یافت. یکی از دلایل افت شدید معاملات پی وی سی ها در ماههای اخیر، وزشکستگی و یا ضعف جدی تولید در بسیاری از کارگاههای کوچک و متوسط صنعت پی وی سی نرم گزارش شده است.