گرچه این موضوع ارتباطی با فضای محتوای این سایت ندارد، اما به هر حال هر موضوعی که در رابطه با چالش های میان ایران و آمریکا باشد، برای اکثریت اهل مطالعه جذابیت دارد.
مطلب زیر را دوست قدیمی و رییس مرکز مطالعات ایران معاصر (دکتر رجب صفراوف) امروز ارسال کرده که بدون هیچ اظهارنظر و یا ویرایشی عیناً منعکس می کنیم.
تا پایان امسال تمرین های دریایی روسیه و ایران برای اولین بار در تاریخ ما در تنگه هرمز برگزار می شود. آمریکایی ها از قبل شاهد حضور پرتحرک و کاملاً کنترل نشده خود در خلیج فارس ، پوست نزدیک شده را احساس می کنیم. تمرینات مشترک دریایی روسیه و ایران فرض می کند حداقل تعامل عمیق بین طرفین وجود داشته باشد و این باعث می شود همکاری نیروهای دریایی و روابط نظامی و فنی بین دو کشور به یک سطح کیفی جدید برسد. این بدان معنی است که مفهوم روسی از امنیت جمعی در منطقه
خلیج فارس در واقع شروع به کار می کند
.
ایالات متحده به حدی از سیاست تحریم های خود خارج شده است که در حال حاضر علیه منافع خود و شرکای خود در سراسر جهان حمله می کند. همانطور که می دانید ، این آمریکایی ها بودند که دور جدیدی از تنش را در منطقه خلیج فارس تحریک کردند و از شریک وفادار خود انگلستان خواستند که نفتکش ایرانی را در جبل الطارق بازداشت کند. طبیعتا ایران این اقدام را تروریسم دولتی قلمداد می کرد و دو هفته بعد ، به گفته مقامات ایرانی ، یک نفتکش بریتانیایی را در آبهای سرزمینی خود بازداشت ، به دلیل
نقض قوانین ایمنی در تنگه هرمز که منجر به برخورد با یک قایق ماهیگیری شد.
در پی این اتفاق ، دونالد ترامپ ابتکار عمل برای ایجاد ائتلاف دیگری را مطرح کرد ، این بار برای اطمینان از ایمنی حمل و نقل در خلیج فارس و از اروپایی ها و کشورهای عربی خواست تا به این ائتلاف بپیوندند. به دلایلی ، آمریکایی ها چنین بازیگر مهمی محلی را به عنوان ایران به این ائتلاف دعوت نکردند که با موقعیت جغرافیایی و طبیعی خود طولانی ترین خط ساحلی در خلیج فارس و عمان و فقط امن ترین و مؤثرترین راه های دسترسی به اقیانوس های جهان را دارد. دقیقاً در قلمرو آن آمریکایی ها همچنین ترکیه ، روسیه و چین را دعوت نکردند.
براین اساس منطقی تر خواهد بود که این ابتکار عمل آمریکایی را سازمان کنترل خلیج ایالات متحده بنامیم. اروپایی ها بلافاصله بیهودگی این ایده را فهمیدند و از مشارکت به استثنای بریتانیا ، که با رضایت آن ابتکار عمل ایالات متحده را کاملاً به خطر اندازد ، پذیرفتند و آن را به یک ایده کاملاً کوچک و بی جان انگلو ساکسون تبدیل کردند.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس می فهمند که می خواهند از این طریق توپ حشرات خوراکی درست کنند و به طور کلی ، علاقه ای به تشدید بیشتر تنش ها در این منطقه ندارند ، که این یک خطر واقعی نه تنها برای متوقف کردن تمام حمل و نقل ها است ، بلکه احتمال بالایی نیز برای نابودی کامل کل صنعت نفت و گاز وجود دارد. و زیرساخت های پتروشیمی در سراسر منطقه. رئیس جمهور ایران روحانی اخیراً علناً اعلام کرد: یا همه کشورهای منطقه نفت خواهند فروخت یا کسی!
و مفهوم روسی از امنیت جمعی در خلیج فارس ، برعکس ، با این که امنیت ارائه می شود ، قبل از هر چیز ، امنیت به ضرر خود این منطقه است ، و سایر کشورهای علاقمند ممکن است در رتبه ناظران در این ساختار بین المللی قرار بگیرند.
به گفته سرگئی لاوروف ، مفهوم روسیه به طور عینی وضعیت فعلی و منافع اساسی و مهمتر از همه کشورهای این منطقه را در نظر می گیرد. این اصول مبتنی بر اصول ایجاد یک ساختار ضد تروریستی واحد ، از بین بردن کانونهای تروریسم و افراط گرایی در خاورمیانه ، اتخاذ تدابیری برای ایجاد اعتماد به نفس و ارائه ضمانت نامه های امنیتی متقابل ، با احترام بی قید و شرط به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای منطقه است.
یکی از ایده های اصلی مفهوم روسیه کاربرد واقعی رژیم منع گسترش سلاح های هسته ای در خاورمیانه است که براساس اصول ان.پی.تی ، تبدیل خاورمیانه به منطقه ای عاری از سلاح های کشتار جمعی است. برای این منظور ، برگزاری فوری یک همایش بین المللی امنیت و همکاری در خلیج فارس پیشنهاد شده است.
ایده آمریکایی برای کنترل منطقه یک شکست است و مفهوم روسی درباره امنیت جمعی در خلیج فارس ، برعکس ، راهپیمایی پیروزمندانه خود را آغاز می کند و روز به روز هواداران بیشتر و بیشتری قدرت می گیرند. نخستین رزمایش دریایی روسیه و ایران برنامه ریزی شده در این منطقه اولین زنگ در کنترل کنترل اقدامات ایالات متحده است و به زودی برای بیرون راندن کامل آنها از این منطقه مهم استراتژیک برای امنیت جهانی.