همواره واردات PE100، برای تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن، به ویژه برای استفاده در لوله های گاز، آنهم با این چند نرخی ارز در سالهای اخیر یکی از مشکلاتی بود که انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن به دنبال حل معضل ناشی از آن بود. در مصاحبه ی آذر ۱۳۹۶ که با جناب مهندس بیوک صحاف امین داشتم، برای اولین بار به نقل از ایشان رسانه ای کردیم که از نیمه ی دی ماه پتروشیمی شازند قصد دارد تا PE 100 مشکی خود را به صورت آزمایشی روانه ی بازار کند. حالا با گذشت تنها چند ماه، این واحد اعلام کرده است با تعویض کاتالیست خود، توانسته است به حداکثر میزان تولید این محصول مهم و استراتژیک، که ارز بری زیادی داشت برسد. این موضوع در کنار برخی دیگر از مسایل این پتروشیمی را، می توانید ذیلا مطالعه نمایید.
به گزارش ماهنامه صنایع پلاستیک واحد تولید محصولهای شیمیایی ( EO/EG ) پتروشیمی شازند به دلیل تحریم و تعویض نشدن کاتالیست*، با ظرفیت حدود ۶۰ درصد فعالیت میکرد که کاتالیستی در حدود ۹۵ تن برای این واحد فراهم شد و واحد EO/EG با کاتالیست جدید در مدار تولید قرار گرفت.
در این میان تعویض این کاتالیست و همچنین تعویض ۲ دستگاه از برج های این واحد به دلیل فرسودگی باعث شد واحد EO/EG و واحد دواتیل هگزانول به ۱۰۰ درصد تولید برسند.
ابراهیم ولدخانی؛ مدیرعامل پتروشیمی شازند از جایگزینی سیستم کنترل جدید و هوشمند DCS در «شازند اراک» خبر داد و گفت: واحدهای PBR و BD و سیستمهای کنترلی و ایمنی این واحدها با عمر بالای ۲۵ سال در شرکت فعالیت میکردند که با نقص فنی مواجه و به همین دلیل کنترل واحدها از دست اپراتورها خارج میشد و خطرات ایمنی و توقف تولید به دنبال داشت که با خریداری و جایگزینی سیستم کنترل جدید و هوشمند این مشکل رفع شد.
این برای نخستین بار در ایران است که گرید پلیمری PE100 در ۲ نوع سفید و سیاه با استفاده از کاتالیست جدید در پتروشیمی شازند به تولید رسید. تولید محصول PE100 با کاتالیست جدید به منظور جلوگیری از واردات این محصول و خروج ارز از کشور انجام شده و کاربرد این محصول بیشتر برای تولید لولههای گازرسانی است.
به گفته مدیران «شازند اراک» در سالهای گذشته میزانی مواد اولیه به ارزش ۲۰ میلیارد تومان در انبارهای شرکت موجود بود که با تولید این محصول این مواد اولیه در چرخه تولید قرار گرفت و بیش از ۲۰۰ میلیون دلار برای شرکت سودآوری داشت.
* – کاتالیستها (Catalyst) مواد شیمیایی هستند که در فرآیندهای شیمیایی باعث افزایش سرعت واکنش میشوند. شناخت عمیق از فاکتورهای تبدیل شیمیایی در هر واکنش تبدیلی و ایجاد شرایط بهینه باعث افزایش بازدهی و عملکرد واحد و به تبع آن باعث صرفهجویی اقتصادی میشود. کاتالیست در هر واکنش شیمیایی که سرعت و شرایط بهینه مدنظر باشد، کاربرد دارد.
در واحدهای پتروشیمی فرآیندهای کاتالیستی به دلیل اهمیت در کاهش انرژی و تسریع در فرآیند تولید نسبت به فرآیندهای صنعت نفت، حجم خیلی کمتری را اشغال میکنند. البته در همین فرآیندهای کاتالیستی محصولهای فوقالعاده مهم و متنوعی همانند پلیاتیلن، اتیلن، پروپیلن، هیدروژن زدایی از پارافینهای خطی و تولید سیکلو هگزان تولید میشود.