بسیاری از فعالان صنایع پلاستیک با نام « دکتر علی میرخان» و « گروه صنایع پلاستیک پیکره» و موفقیت های ایشان در زمینه صنعت پلاستیک آشنا هستند. لیکن روز چهارشنبه گذشته ۷ آذرماه ۱۳۹۷ ، فرصتی دست داد تا مهندس ساعت نیا بنیانگذار رسانه های صنایع پلاستیک به دعوت دکتر میرخان با حضور در «مجمع فلاسفه ایران»، با ابعاد دیگری از خدمات دکتر میرخان، این بار در عرصه های فرهنگی آشنا شوند. جالب اینکه به گفته مهندس ساعت نیا، وی به رغم حدود ۳۰ سال دوستی با جناب دکتر میرخان هرگز در مورد پیشینه ایشان پرسشی نداشته و نمی دانستم که ایشان عموازده اساتید “میرخانی” در زمینه خط و نقاشی هم هستند.
دکتر میرخان از خانواده ای محترم و صاحب دانش، نه تنها خدمات شایان ذکری را در بخش صنعت کشور انجام داده اند، بلکه بعد از تفویض اختیارات “گروه صنایع پلاستیک پیکره” به فرزندان، به علت پرورش در دامان پدری علامه و دانشمند، روی به سوی اقداماتی عظیم در زمینه های فرهنگی آورده اند.
از نکات قابل ذکر و جالب توجه شاید، اشاره به این نکته است که جد بزرگ ایشان یکی از نمایندگان اولین دوره ی مجلس شورای ملی بوده اند که پس از به توپ بسته شدن مجلس و آغاز دوره استبداد صغیر به مشهد مقدس متواری گردیده اند و در این سفر، سفرنامه ای در خور از خودی برجای گذارده اند که نگاهی است نقادانه به وضعیت کشور در آن ایام! این سفرنامه به صورت کتاب به زودی به چاپ خواهد رسید و در دسترس علاقمندان خواهد بود.
به هر روی، ضمن تقدیر از زحمات بی دریغ این مرد خستگی ناپذیر در عرصه صنعت، لازم می دانیم که از زحمات ایشان در راه اعتلای فرهنگ کشور نیز سپاسگزاری نموده و در ادامه شما را با برخی از فعالیت های فرهنگی ایشان که در قالب «مجمع فلاسفه ایران» صورت می پذیرد؛ نیز آشنا کنیم. فی الواقع ایشان با راه اندازی این مجمع در سال ۱۳۹۶ نه تنها به یکی از خواسته های پدر بزرگوارشان جامه عمل پوشانیده اند که وظیفه اجتماعی خود را نیز به عنوان یک شهروند مسوول و یک صنعتگر موفق به جای آورده اند.
به اختصار شما را با «مجمع فلاسفه ایران» به نقل از راهنمای آن آشنا می کنیم. امید آنکه، همه فعالان صنعت پلاستیک بتوانند به صورت موازی ضمن پیشبرد اهداف عالیه صنعتی خود، به فرهنگ سرزمین خود نیز یاری رسانند و مسوولیت اجتماعی خود را به جای آورند. ما در صنایع پلاستیک آماده انعکاس این قبیل فعالیت ها هستیم و آن را رسالت مطبوعاتی خود می دانیم.
مجمع فلاسفه ایران
مجمع فلاسفه ایران یکی از مووسسات مرتبط با مکتب حضرت ولی عصر (عج) و از موقوفات مرحوم حضرت آیت الله میرخانی (پدر بزرگوار جناب دکتر میرخان) است. پیشینه آن به سال ۱۳۴۷ باز می گردد. مجمع فلاسفه ایران در سال ۱۳۹۶ با هدف هم اندیشی پیرامون موضوعات مختلف علوم انسانی و واکاوی در مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و … تاسیس شده است.
این مجمع در حال حاضر با استفاده از ظرفیت های عظیم اندیشمندان و صاحب نظران حوزه های مختلف علمی در جهت مساله یابی، هم اندیشی و ترویج عقلانیت در سطح مراکز علمی، فرهنگی، نخبگان و جامعه فعالیت می نماید.
ساختمان جدید مجمع با زیربنای دوهزار و پانصد متر مربع در هفت طبقه بنا شده است و دارای یک کتابخانه با قریب به یکصد هزار جلد کتاب، اتاق های مجزای گفتمان، تالارهای گفتگو؛ سالن آمفی تئاتر و سوئیت های اقامتی ویژه میهمانان خارجی است.
این مجمع با هویت ایرانی-اسلامی که برای خود برگزیده است، برای خود رسالت هایی را قائل است که ما به برخی از رئوس آنها مختصر اشاره ای می نماییم:
- شناسایی مسایل مهم ایران، دنیای اسلام و جهان در حوزه های فلسفی، دینی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، علمی و فناوری
- مطالعه و پژوهش بر روی مسایل یاد شده به منظور دستیابی به راه حل های جامع و موثر با تشکیل میزگردها، مجامع و همایش های علمی
- بررسی و پاسخگویی مناسب و به موقع به سووالات اساسی و شبهات فکری نسل جوان با تشکیل جلسات نقد و بررسی مسایل در حوزه علوم انسانی
- انعکاس یافته های علمی به مراکز دانشگاهی، علمی و نهادهای حاکمیتی جهت بهره برداری از آن ها.
مجمع فلاسفه ایران، با عنایت به رسالتهایی که برای خود قائل است، اهداف کلانی را هم راستا با این رسالتها تعریف نموده است که به شرح ذیل هستند:
- ایجاد بسترهای لازم و مناسب برای تعامل فکری، مفاهمه و هم افزایی دانشمندان و صاحب نظران علوم انسانی در ایران و جهان.
- هم اندیشی در مسائل فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، … و یافتن راهکاری مناسب.
- ترویج عقلانیت فردی و اجتماعی در سطح جامعه ایرانی.
- شناساندن تحولات علوم انسانی به پژوهشگران، دانشجویان و نسل جوان.
مجمع فلاسفه ایران برای دست یازیدن به اهداف خود، دارای اصول و سیاست های کلانی است که ذیلا به آنها نیز به اختصار می پردازیم:
اصول کلی مجمع فلاسفه ایران به شرح ذیل عنوان گردیده است:
- اصل تابعیت : مجمع فلاسفه ایران در تابعیت هیچ سازمان و دستگاه حاکمیتی نیست و صرفا با مدیریت هیات امنای آن، اداره می شود.
- اصل استقلال: مجمع فلاسفه ایران از نظر اقتصادی، سیاسی و فکری به هیچ نهاد و دستگاه حاکمیتی و غیرحاکمیتی وابسته نیست و به صورت مستقل فعالیت می کند.
- اصل قانون مداری: مجمع فلاسفه ایران در چارچوب مقررات و ضوابط حاکم بر مراکز و نهادهای پژوهشی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران فعالیت می نماید.
- اصل احترام : مجمع فلاسفه ایران برای تمام آراء، اندیشه ها و نظریات علمی متفکران داخلی و خارجی احترام قایل است.
- اصل کاربردی سازی: مجمع فلاسفه ایران تمامی فرآیندها را به سوی کاربردی سازی علوم انسانی هدایت می نماید.
این اصل متاخر شاید از روحیه اجرایی و صنعتی جناب آقای دکتر میرخان نشات گیرد، که در افق نگاهشان کاربرد هر چیز را به بهترین شکل ممکن از اهداف و غایات هر فعالیت هدفمندی می دانند.نگاهی که شاکله توفیقات ایشان در عرصه صنعت نیز می باشد.
سیاست های کلی مجمع فلاسفه ایران نیز به شرح ذیل هستند :
- ضرورت پرهیز از ورود به جریان های سیاسی
- عدم موضع گیری له یا علیه ارکان حاکمیتی، گروه ها، شخصیت ها و مسوولان کشوری
- ضرورت ترویج عقلانیت از طریق نقد و تحلیل موضوعات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و … در جامعه.
- لزوم برخورداری از آراء، اندیشه ها و نظریات علمی صاحب نظران و نخبگان فارغ از ملیت، دین و گرایشات سیاسی انسان.
برای آشنایی هر چه بیشتر با این نهاد می توانید با آدرس الکترونیکی مجمع فلاسفه ایران، ایمیل ارسال کرده و نامه نگاری نمایید. آدرس الکترونیکی مجمع فلاسفه ایران عبارتست از Info@isoph.org
*********
دست آخر اینکه مهندس ساعت نیا که برای دیداری یک ساعته با دکتر علی میرخان به این فضای اندیشمندانه رفته و حدود ۴ ساعت بعد به خاطر حضور در جلسه ای دیگر ناچار از دل کندن شده بود، به نگارنده گفت:”هنوز باورم نمی شود که در ایران هم کسانی به این عظمت فکر کرده و عمل کنند. “من از همین امروز برای همکاری با این عزیزان، برنامه ریزی دارم”