وزیر اقتصاد، در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس {که برای ایرانی ها ممنوع است. توضیح از همین وبسایت} نوشت: «از رئیسجمهور محترم شنیدم مقام معظم رهبری درخصوص موضوع افایتیاف با طرح مجدد لوایح پالرمو و سیافتی در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرمودهاند.» {پی نوشت ۱- همین وبسایت}
لوایح دوگانه پالرمو و سیافتی، در دهمین دوره مجلس ایران به تصویب نمایندگان رسید اما با اشکالات شورای نگهبان مواجه شد و برای بررسی بیشتر از سال ۹۹ به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد. این دو لایحه از آن زمان بدین سو بدون اینکه به تصویب نهایی برسند در این نهاد مسکوت ماندهاند.
مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران که در جریان انتخابات ریاست جمهوری یکی از برنامههای دولت خود را تسهیل مراودات مالی و تجاری با جهان اعلام کرده بود، در نخستین نشست خبری خود اعلام کرد درباره تصویب لوایح مربوط به افایتیاف با مجلس نامهنگاری خواهد کرد. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران نیز در مهرماه گذشته از شروع هماهنگیها میان دولت و مجمع برای بررسی مجدد موضوع افایتیاف در این نهاد خبر داده بود.
عبدالناصر همتی در اواخر پاییز امسال نیز در پستی در شبکه اجتماعی ایکس با حمایت از پیوستن ایران به افایتیاف گفته بود عادی سازی پرونده ایران در گروه اقدام مالی باعث «رفع محدودیت های پولی و مالی» و «خنثی سازی پروژه منزوی کردن نظام پولی و مالی کشورمان توسط آمریکا» خواهد شد.
ایران در حال حاضر در «فهرست سیاه» گروه ویژه اقدام مالی قرار دارد.
این نهاد مقابله با فساد و پولشویی بینالمللی پس از آن ایران را در فهرست سیاه خود قرار داد که تصویب دو لایحه الحاق به معاهده پالرمو و معاهده مبارزه با تامین مالی تروریسم در ایران در مجمع تشخیص مصلحت نظام مسکوت ماند و به نتیجه نهایی نرسید.
تصمیم نشست کاری و مجمع عمومی گروه ویژه اقدام مالی در قرار دادن نام ایران در این فهرست در فوریه ۲۰۲۰ پس از بیش از سه سال هشدار این نهاد به تهران و تمدید مهلتهای شش ماهه به ایران گرفته شد.
پالرمو، معاهده سازمان ملل متحد علیه «جرائم سازمانیافته فراملی» است که در سال ۲۰۰۱ تصویب و از سال ۲۰۰۳ برای کشورهای عضو این نهاد لازمالاجرا شده است.
منظور از جرائم فراملی در این معاهده، جلوگیری از قاچاق انسان به ویژه زنان و کودکان، ممانعت از قاچاق مهاجران غیرقانونی و مقابله با قاچاق سلاح گرم است.
سیافتی (CFT) نیز که به عنوان معاهده «مقابله با تأمین مالی تروریسم» شناخته میشود، یک قرارداد بینالمللی است که در سال ۱۹۹۹ توسط سازمان ملل متحد به تصویب رسید.
در آخرین نشست گروه ویژه اقدام مالی در ۲۸ ژوئن (۸ تیر) در سنگاپور، این نهاد تصمیم گرفته بود ایران را همچنان در «فهرست سیاه» نگه دارد.
پ. ن.
۱- قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی یک لایحه مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۶ برای پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (کنوانسیون پالرمو) مصوب دسامبر ۲۰۰۰ سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمانیافتهٔ فراملی است. این مصوبه از سوی شورای نگهبان رد شد اما در صورت تأیید توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام، تبدیل به قانون خواهد شد.
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو در ۴ بهمن ۱۳۹۶ به صحن علنی مجلس آمده و کلیات و جزئیات آن به تصویب رسید. به دلیل مخالفت شورای نگهبان با برخی از بندهای این لایحه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دو مرتبه به اصلاح ایرادات شورای نگهبان پرداختند.
عدم مشارکت برخی نمایندگان در رأیگیریهای مجلس، مورد انتقاد جدی قرار دارد.
۲- بر اساس روش این وبسایت در جهت آگاهی رسانی کامل تر، کلمات کلیدی و توضیحات تیم تدوی و هایپر لینکه لغات و مظالب، توسط همکاران بخش فارسی صورت پذیرفته است.